Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
14.05.2024 08:55

Ochrana mäkkých cieľov v školách


Snímka zdroj: MV SR


Rada vlády ako poradný, koordinačný a odborný orgán vlády SR pre oblasť prevencie kriminality rozhodla o zriadení pracovnej skupiny pre ochranu mäkkých cieľov.


Zriadenie pracovnej skupiny sa realizuje z dôvodu aktuálnej situácie a spoločenských hrozieb pre ochranu života a zdravia obyvateľov SR vo verejných priestoroch a objektoch.

Od januára 2024 pracuje Ministerstvo vnútra SR na ochrane mäkkých cieľov, zamerali sa najmä na základné a stredné školy. Školy už vypracovali bezpečnostné dotazníky, na základe ktorých budú môcť identifikovať riziká. Pre školy sa vyčlenilo 2050 policajtov a podľa Lucie Kurilovskej má každá základná a stredná škola svojho policajta, na ktorého sa môžu kedykoľvek obrátiť.

 Rezort vnútra chce spolu s ministerstvom školstva nastaviť v školách systém cvičení, ktorých súčasťou bude aj evakuácia budovy. V prípade hrozby je dôležité okamžite informovať linku 158. Pri opatreniach nechcú ísť cestou detektorov kovov, z psychologického hľadiska to nemá priaznivý vplyv na ďalší psychický vývoj a pobyt v škole. V rámci Rady vlády SR pre prevenciu kriminality boli vyčlenené milióny eur na kamerové systémy, ktoré budú pre obce a mestá s dôrazom na ich umiestnenie pri školách.

 Viac informácií k téme nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Zmena v dotáciách na stravu v letných školách
Aj na základe podnetov zástupcov samosprávy Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR po dohode s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo „Zmenu v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v prípade organizovania letných škôl“.
viac
14.09.2020
Dôležité oznámenie pre školy zapojené do programu ovocia a zeleniny
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo oznámenie pre materské školy, základné školy a školy určené pre deti alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
viac
08.12.2023
Ochrana obyvateľstva v prípade mimoriadnych udalostí: MV SR rozšírilo sieť sirén
Ministerstvo vnútra rozšírilo a zmodernizovalo s podporou fondov EÚ sieť sirén civilnej ochrany na varovanie obyvateľstva pri riešení následkov mimoriadnych udalostí.
viac
01.02.2024
MV podniká kroky v ochrane škôl. Začalo sa školenie policajtov prvého kontaktu
Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave odštartoval v stredu 31. januára 2024 vzdelávací cyklus v rámci projektu „Ochrana mäkkých cieľov“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %