Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
16.04.2024 03:05

Obrovský záujem o cestovné doklady spôsobil sklz v ich výrobe


Ilustračná snímka Teraz.sk


Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí.


Percentuálny nárast je teda viac ako 90 percent. V marci 2024 denné počty prijatých žiadostí presahovali 4 000 žiadostí, v jeden deň bolo zaznamenaných takmer 8 000 žiadostí.

Cestovné pasy a ostatné doklady vyrába Národné personalizačné centrum. Napriek maximálnej snahe a pracovnému nasadeniu zamestnancov po pracovnej dobe a počas víkendov nie je možné vydať všetky pasy načas.  Štandardná 30-dňová lehota môže byť preto  predĺžená o pár dní.

Enormný záujem o cestovné doklady spôsobilo avizované zvýšenie správnych poplatkov za ich vydanie v súbehu s faktom, že k nemu došlo v čase, keď sa Slováci začínajú pripravovať na letné dovolenky.

Národné personalizačné centrum vyvíja maximálnu snahu, aby sklz pri výrobe dokladov bol minimálny. Prosíme žiadateľov o trpezlivosť a ubezpečujeme ich, že robíme všetko preto, aby sme ich žiadosti vybavili v čo najkratšom termíne.

Pripomíname, že občania Slovenskej republiky pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a schengenu môžu využiť aj platný občiansky preukaz s fotografiou.

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
27.10.2020
Zákaz vychádzania sa vzťahuje aj na nedohodnuté návštevy pracovísk MV SR
Ministerstvo vnútra upozorňuje verejnosť, že návštevy klientskych centier a oddelení dokladov nepatria do výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré upravuje uznesenie vlády č. 678/2020 prijaté 22. októbra, a to ani v prípade, že je občan držiteľom negatívneho testu na ochorenie Covid-19.
viac
28.10.2020
Všetky kontaktné pracoviská MV SR sú až do odvolania zatvorené
Klientske centrá, oddelenia odkladov, dopravné inšpektoráty a ďalšie pracoviská MV SR sú z dôvodu zákazu vychádzania zatvorené a ich stránkové hodiny sú zrušené. Ich zamestnanci však naďalej pracujú a všetky žiadosti verejnosti vybavujú v zákonom stanovených lehotách.
viac
02.11.2020
Pracoviská MV SR sú od pondelka 2. novembra opäť prístupné verejnosti
Ministerstvo vnútra po niekoľkých dňoch otvára svoje kontaktné pracoviská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %