Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
10.07.2024 08:55

Obnovený farský kostol po rozsiahlej rekonštrukcii požehnal biskup Judák


Snímka zdroj: Biskupstvo Nitra


Farský kostol Navštívenia Panny Márie u Alžbety v obci Branč v okrese Nitra prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Obnovený kostol požehnal nitriansky biskup Viliam Judák, informovalo Biskupstvo Nitra.


Rekonštrukčné práce na kostole sa začali vo februári 2018. V rámci nich bola obnovená interiérová maľba kostola, fresky vo svätyni, drevené obloženie bolo nahradené benátskym štukom. Ďalšie práce spočívali v odstránení vlhnúcich omietok, fixovaní trhlín okolo okien, obnovení maľby oltárneho obrazu, celoplošnej výmene a modernizácii elektroinštalácie vrátane osvetľovacích telies a modernizácii ozvučenia.         

Vymenené boli okná i vchodové dvere v sakristii, obnovou prešiel aj náter strešnej krytiny a zvodov dažďovej vody, vonkajšia fasáda, zvonová stolica, nový lineárny pohon zvonov a zabudovaný bol automatický procesor zvonenia.         

Počas rekonštrukčných prác bolo objavené torzo fresky zo 14. storočia zobrazujúce apoštolov sv. Petra a sv. Andreja, ale aj pieskovcový portál z 15. storočia v druhotnej polohe v južnej stene kostola, osové okno pravdepodobne z 13. storočia na východnej strane kostola a stredoveké tehly s prílepkami malty v južnom murive. Na základe uvedených zistení sa predpokladá vznik kostola už v závere 13. storočia, skonštatovalo biskupstvo.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2019
Po 14-ročnej rekonštrukcii stredoveký kostol opäť slúži veriacim
Stredoveký kostol v Rimavskom Brezove po rekonštrukcii interiéru, ktorá sa realizovala postupne posledných 14 rokov, opäť slúži veriacim.
viac
05.03.2020
V Starej Ľubovni začali s obnovou exteriéru kostola sv. Mikuláša
V týchto dňoch sa začala obnova exteriéru kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, finančné zdroje na rekonštrukciu získala rímskokatolícka cirkev zo zbierky veriacich. Informoval o tom dekan miestnej farnosti Pavol Lacko.
viac
21.02.2023
Obnova vzácneho kostola je na konci, treba ešte opraviť ochranný múr
Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu.
viac
22.11.2023
Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad
Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %