Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.04.2020 08:30

Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu


Kostol v Horných Opatovciach. Snímka zdroj: (ohrozenekostoly.sk).


Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.


Vynovená veža bude pre budúce generácie ukrývať aj časovú schránku, ktorú pripravujú členovia Občianskeho združenia (OZ) Horné Opatovce, zachraňujúci túto pamiatku.        

Predsedníčka združenia Mária Kadlecová priblížila, že strecha veže bola v dezolátnom stave. Jej makovica bola prestrelená a zatekalo do nej. „Trámy začali hniť. Prišli sme na to tak, že kríž na veži bol nahnutý, báli sme sa, že spadne,” priblížila Kadlecová. Keďže združenie nemalo dostatok vlastných prostriedkov na jej opravu, obrátilo sa so žiadosťou o dotáciu na ministerstvo kultúry.       

Strechu tak opravili vďaka prostriedkom z ministerstva vo výške 30 000 eur, ale aj vďaka finančným prostriedkom od bývalých rodákov, veriacich v okolitých obciach a ďalších darcov. Jej oprava, ktorá zahŕňala výmenu krovu a krytiny, totiž vyšla združenie približne na 45 000 eur.     

„Našli sme v nej jednu dosku, na ktorej bolo napísané meno pána, ktorý to zhotovil. Nejaký pán Žiak, ale nedá sa rozlúštiť rok,” poznamenala Kadlecová s tým, že členovia združenia pripravujú pre budúce generácie časovú schránku, ktorú chcú do strechy veže vložiť. Obsahovať bude napríklad monografiu o obci, výtlačok novín, mince ale aj fotografie a informácie o združení.       

Opravu by si podľa Kadlecovej vyžadovala aj strecha samotného kostola. „Bolo by treba riešiť aj krov na ostatnej časti kostola, teda na hlavnej lodi. Je tam eternit, ktorý je taký nekvalitný, že praská,” uviedla s tým, že by chceli pokračovať i v obnove vitráží, ktoré pred rokmi pre ich zlý stav demontovali a nahradili sklom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
16.09.2022
Bratislava pripravuje priamy prenos zo zapečatenia časovej schránky
Hlavné mesto pripravuje na 20. septembra priamy prenos zo zapečatenia novej časovej schránky, ktorá sa vráti do zreštaurovanej sochy Archanjela Michala.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %