Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
12.07.2024 03:05

Obnova hradu Slanec pokračuje, našli na ňom mincu z 13. storočia


Hrad Slanec, snímka zdroj: Teraz.sk


Aj tento rok pokračuje obnova hradu Slanec nad rovnomennou obcou v okrese Košice - okolie. Od mája pracuje na rekonštrukcii 12 ľudí v rámci národného projektu Ľudia a hrady - krok k sociálnej ekonomike. Súčasťou obnovy je aj archeologický výskum, pri ktorom objavili mincu z 13. storočia.


"Na hrade pracujú piati pomocní zamestnanci, piati odborní zamestnanci, jeden koordinátor a jeden majster," uviedol pre TASR starosta Slanca Jozef Bela. Medzi pracovníkmi sú nezamestnaní nielen z miestnej obce, ale aj okolia. Zmluva na projekt s úhradou miezd pracovníkov cez úrad práce je na 18 mesiacov, príspevok na materiál a iné náklady činí zhruba 40.000 eur.         

Jednou z tohtoročných úloh je sanácia múra na severozápadnej bašte z východnej strany. Pred prácami tam realizovali archeologický výskum, ktorý priniesol prekvapujúci objav. "Našli sme obvodové múry hradby. Pekne sa obnažili, tak vlastne vieme, ako tá časť hradu v podstate vyzerala v pôvodnom stave. Našla sa tam aj vzácna minca, ktorá sa datuje do roku 1251 až 1276, takzvaný viedenský fenig," priblížil Bela. Ide tak o pamiatku z čias, keď hrad postavili.         

V pláne sú ďalej práce na obnove veže Nebojsa, z ktorej by mala v budúcnosti vzniknúť vyhliadka pre turistov. V súčasnosti je naďalej pre verejnosť uzavretá. "Tam potrebujeme riešiť vypadnuté kaverny na fasáde veže. Sú však v 20-metrových výškach, takže tam budeme potrebovať pravdepodobne pomoc horolezcov," povedal starosta. V pláne je ďalej vybudovanie schodišťa na vstup do tretieho nadzemného podlažia a realizovať klampiarske práce na ochodze veže. Vo vnútri veže chcú dokončiť zábradlia na schodištiach vybudovaných v minulom období. Na vynášanie materiálu na hrad používajú pásové vozidlo - damper, zakúpený z minuloročného projektu.         

Gotický hrad Slanec bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937, neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela. Obnova pamiatky sa začala v roku 2012.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2019
Na obnove hradu chcú pokračovať aj tento rok, požiadali o dotáciu MK SR
Obec Slanec (okres Košice-okolie) plánuje aj v tomto roku pokračovať v obnove Slaneckého hradu, ktorý je dominantou okolia. Na tento účel požiadala o dotáciu ministerstvo kultúry v sume zhruba 29-tis. eur, pri prácach majú pomáhať nezamestnaní cez úrad práce.
viac
13.07.2019
Hrad aj tento rok obnovujú, vo veži pribudne ďalšie podlažie
Práce na obnove hradu Slanec pokračujú tento rok ďalšou murárskou sezónou. Na pamiatke pracuje od začiatku mája cez úrad práce 12 robotníkov, Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytlo na tohtoročný projekt dotáciu 20-tis. eur.
viac
18.05.2020
Obec plánuje obnoviť hrad s vyhliadkou na veži cez eurofondy
V obnove hradu Slanec chce rovnomenná obec v okrese Košice-okolie pokračovať s využitím eurofondov. O nenávratný finančný príspevok v sume zhruba 250 000 eur požiadala v rámci cezhraničného projektu, aktuálne čaká na jeho schválenie.
viac
30.11.2021
Na Pustom hrade našli druhú rímsku mincu
Archeológovia našli na Pustom hrade nad Zvolenom druhú rímsku mincu. Podobne ako v prvom prípade, aj teraz ju objavili za pomoci detektora kovov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %