Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.07.2019 01:05

Hrad aj tento rok obnovujú, vo veži pribudne ďalšie podlažie


Hrad Slanec, snímka zdroj: obnova.eu


Práce na obnove hradu Slanec pokračujú tento rok ďalšou murárskou sezónou. Na pamiatke pracuje od začiatku mája cez úrad práce 12 robotníkov, Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytlo na tohtoročný projekt dotáciu 20-tis. eur.


"V tomto roku pokračujeme v interiéri veže Nebojsa, kde sme začali s obnovou podlahy tretieho nadzemného podlažia, do ktorého budú nainštalované schody, aby sme plynulo prepojili všetky podlažia. Čaká nás obnova vstupného schodiska a zároveň máme postavené obrovské lešenie na múre paláca, kde bude pokračovať stabilizácia krakorcov a celého múra, v ktorom sa nachádza najvzácnejší prvok – gotické okno," uviedol pre TASR starosta obce Slanec (okr. Košice-okolie) Jozef Bela.       

Valcová veža, ktorú sa v roku 2013 podarilo zastrešiť, bude po dokončení podľa plánov slúžiť ako vyhliadka pre turistov. Pre verejnosť je zatiaľ stále uzavretá. Súčasťou tohtoročných prác je aj výroba a osadzovanie okenných portálov. V pôvodnom pláne bolo aj riešenie výpadkov kameniva v neprístupných výškach prostredníctvom horolezcov, ktorí by sa z veže zlanili, dotácia z ministerstva je však nižšia, ako obec žiadala a túto činnosť tak museli tento rok vynechať.       

"Pokračujeme tiež v architektonicko-historickom výskume a pravdepodobne pôjdeme do archeológie v častiach, kde sa nám náhodou podarilo odkryť niektoré podzemné časti hradieb," doplnil Bela.       

Novým prvkom na turistickom chodníku vedúcom z obce na hrad sú dva drevené altánky slúžiace ako oddychové miesta pre turistov. Z vládneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy ich tento rok vybudovalo občianske združenie (OZ) Zachráňme hrad Slanec.       

Obnova hradu pod vedením obce a občianskeho združenia sa začala v roku 2012. Vo veži by mala byť v budúcnosti aj expozícia pre návštevníkov. Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
Obec plánuje obnoviť hrad s vyhliadkou na veži cez eurofondy
V obnove hradu Slanec chce rovnomenná obec v okrese Košice-okolie pokračovať s využitím eurofondov. O nenávratný finančný príspevok v sume zhruba 250 000 eur požiadala v rámci cezhraničného projektu, aktuálne čaká na jeho schválenie.
viac
21.05.2020
Záchrana hradu Gýmeš bude aj vďaka dotácii pokračovať
Záchrana hradu Gýmeš nad obcou Jelenec v okrese Nitra bude pokračovať aj v tomto roku. Ako uviedli zástupcovia združenia Castrum Ghymes, ktoré sa od roku 2007 podieľa na záchrane hradu, práce budú pokračovať na bastióne, delovej bašte, aj na hradbovom múre v južnom predhradí.
viac
26.06.2021
Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule
Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
25.10.2023
Obnova Krásnej Hôrky pokračuje podľa plánu
Práce na obnove stredného a dolného hradu Krásnej Hôrky pokračujú podľa stanoveného harmonogramu. Výrazne už postúpila aj výstavba v podhradí, v súvislosti s blížiacou sa zimou budú práce v exteriéri na niekoľko mesiacov prerušené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %