Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.05.2020 09:45

Záchrana hradu Gýmeš bude aj vďaka dotácii pokračovať


Snímka zdroj: (gymes.sk).


Záchrana hradu Gýmeš nad obcou Jelenec v okrese Nitra bude pokračovať aj v tomto roku. Ako uviedli zástupcovia združenia Castrum Ghymes, ktoré sa od roku 2007 podieľa na záchrane hradu, práce budú pokračovať na bastióne, delovej bašte, aj na hradbovom múre v južnom predhradí.


„Ministerstvo kultúry SR nás podporilo dotáciou. Vyzerá to, že aj napriek súčasnej situácii nás opäť čaká silná sezóna,” uviedli zástupcovia združenia.

Počas prvých mesiacov tohto roka sa podarilo zorganizovať niekoľko brigád zameraných na bežné jarné práce. V súčasnosti pokračujú brigády individuálne, väčšie dopredu ohlásené brigády by mali pribudnúť po uvoľnení bezpečnostných opatrení. Hrad Gýmeš je pre návštevníkov momentálne bežne prístupný, podmienkou je dodržanie sociálneho odstupu a používanie rúšok.

Zrúcaniny Gýmešského hradu ležia na strmom kremencovom kopci Dúň. Obec Gýmeš sa písomne spomína už v Zoborskej listine z roku 1113 ako súčasť majetku benediktínskeho kláštora. Kráľ Ondrej II. obec v roku 1226 daroval Ivankovi zo starého rodu Hunt–Poznan. Ivankov syn Ondrej zachránil v bitke pri rieke Slaná život Belovi IV. a stal sa jeho chránencom. Ondrej je staviteľom kamenného hradu, ktorý nahradil staré hradisko. Od 18. storočia však hrad upadal. Keď neskôr vyhorel, v roku 1833 sa jeho železné konštrukcie použili pri stavbe miestneho cukrovaru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %