Piatok 28.06.2024
Dnes má meniny 
Beáta
°C
24.06.2024 04:30

Obec zaviedla nový systém zberu komunálneho odpadu, chce tým šetriť


Ilustračná snímka: Obec Kostolište


Obec Želovce vo Veľkokrtíšskom okrese tento rok sumu za zber komunálneho odpadu nezvyšovala, zaviedla však nový systém jeho zberu. Cieľom je naučiť ľudí triediť smeti, a tým aj šetriť peniaze. TASR informovala starostka Mária Rechová.


Dodala, že paušálny poplatok za zber komunálneho odpadu je 31 eur na osobu a na rok. "Namiesto toho, aby sme ho zvyšovali, prešli sme na kupónový systém. Čim viac budú občania separovať, tým budú platiť menej," vysvetlila s tým, že jeden obyvateľ dostal na tento rok šesť kupónov pre zber smetí. "Žiadame ich o to, aby venovali zvýšenú pozornosť separácii. Rozdiel vidíme na faktúrach, ktoré sú polovičné oproti tým z minulosti. Cítime, že šetríme," zdôraznila.         

Podľa starostky si samospráva do budúcna bude kódmi označovať zberné nádoby. Budú ich skenovať a tieto údaje o počte vyvezených košov bude možné kontrolovať v aplikácii. Budú tak mať presný prehľad o tom, ktorá domácnosť si koľkokrát v roku dala vyviesť nádobu s odpadom i to, aká veľká bola. Súvisí to aj s tým, že sa bude šetriť na manipulačnom poplatku, ktorý si zberová spoločnosť účtuje pri vyzdvihnutí nádoby do smetiarskeho auta. "Jedno zdvihnutie 110-litrovej, respektíve 120-litrovej nádoby stojí 1,80 eura. To je tá podstata, že za manipulačné poplatky sa veľa platí," zhrnula s tým, že cieľom je, aby ich nevyvážali poloprázdne. Podotkla, že keď sa občania naučia separovať, komunálny odpad im bude ubúdať, budú ho menej vyvážať a nebude sa zvyšovať poplatok za jeho vývoz.         

Rechová poznamenala, že plast a papier vyváža zberová spoločnosť spred domov podľa harmonogramu vývozu. Kontajnery na sklo sú rozmiestnené po dedine, pre oblečenie sú v obci uložené dva kontajnery. Biologicky rozložiteľný odpad, konáre a zelený odpad, odvážajú dvakrát do roka spred nehnuteľností.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %