Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.12.2020 01:10

Obec Streženice bola v ranom stredoveku strážnou osadou Púchovskej doliny


Centrum obce so zvoničkou. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Obec Streženice v Púchovskom okrese vznikla pri ústí potoka Biela voda do Váhu. Vďaka strategickej polohe bola v ranom stredoveku strážnym stanovišťom, neskôr strážnou osadou pri vstupe do Púchovskej doliny. Podľa polohy dostala pomenovanie najskôr Strežnica, neskôr Streženice.


Podľa starostu obce Juraja Hriša hoci prvá písomná zmienka je z roku 1406, Streženice ako strážna osada existovali už v 9. storočí, rozkladali sa pôvodne na okraji Pribinovho kniežatstva, neskôr vo Veľkomoravskej ríši. Dnes je dedina s 1050 obyvateľmi atraktívnou lokalitou najmä vďaka bezprostrednej blízkosti okresného mesta Púchov. Do roku 1990 bola obec súčasťou Púchova.

 „Streženice sú zaujímavé vďaka výbornej dostupnosti, kompletným inžinierskym sieťam, občianskej vybavenosti a lacnejšiemu bývaniu. Máme tu dva obchody, školu, materskú školu a najmä pekné prostredie na bývanie,“ pripomenul starosta.       

V katastri Streženíc je aj časť gumárenského giganta, spoločnosti Continental, púchovské bizniscentrum, ale aj čistiareň odpadových vôd pre celú Púchovskú dolinu. Na území obce je aj najstaršia elektráreň na Váhu na Vodnom diele Kočkovce, ktorú postavili v roku 1936 a bola prvým vodným dielom Vážskej kaskády. „Je to také neštandardné, vodné dielo sa síce nazýva Kočkovce, ale je v našom katastri,“ skonštatoval Hrišo.       

O kultúrny život v Streženiciach sa stará spevácka skupina Štepnická skala, ktorá na budúci rok vydá svoje prvé CD. Deväťdesiatiny oslávi tamojší dobrovoľný hasičský zbor venujúci sa najmä výchove mládeže. Aktívne sú streženické ženy zastrešené miestnou organizáciou Slovenského zväzu žien. Výborná spolupráca je podľa starostu i s miestnym pozemkovým spoločenstvom.       

Viac ako 70-ročnú históriu má aktívny futbalový klub. Muži Streženíc reprezentujú obec v oblastnej súťaži, pred niekoľkými rokmi si na dve sezóny vyskúšali aj krajskú súťaž. Starosta Juraj Hrišo je stále aktívnym futbalistom, je tiež členom reprezentačného futbalového výberu starostov Slovenskej republiky, ktorých v budúcom roku čakajú majstrovstvá Európy v Trnave.       

Obec síce nemá vlastné stavebné pozemky, masívnu bytovú výstavbu však zabezpečujú súkromní developeri. Aj vďaka individuálnej bytovej výstavbe sa rozrastá o mladých obyvateľov, ich priemerný vek je 37,5 roka, čo je v porovnaní s ostatnými obcami rarita. Počas posledných desiatich rokov sa do Streženíc prisťahovalo asi 250 nových, väčšinou mladých obyvateľov. Každý rok vydajú 20 – 30 stavebných povolení, momentálne je v Streženiciach rozostavaných asi 40 rodinných domov. Vďaka Continentalu, ale aj domácim podnikateľom je v obci prakticky nulová nezamestnanosť.  

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Dedina láka stále viac turistov, ponúka aktívne vyžitie na farmách
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.
viac
11.03.2019
Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom
Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
14.08.2021
Legenda o upírovi Prdimuchovi ožila opäť počas Upírskej svetlej noci 2021
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE aj tento rok, v spolupráci s nízkotatranskou dedinou, Hornou Lehotou, oživili legendu o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi a odprezentovali zaujímavosti obce späté s keltskou históriou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %