Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.11.2022 12:35

Obec sa po takmer 20 rokoch dočkala vodovodu, dokončia ho v decembri


Ilustračná snímka.


Obyvatelia obce Tuhár v okrese Lučenec sa po takmer dvoch desaťročiach dočkali vodovodu. Práce na projekte za približne 983 000 eur bez DPH pomaly finišujú a dokončené by mali byť v decembri. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.


Na vybudovanie vodovodu v Tuhári čakali obyvatelia obce takmer dve desaťročia. "Projekt vodovodu bol pripravený ešte v roku 2004, keď sa pripravovala projektová dokumentácia, stavebné povolenie a územné konanie," priblížil Čeman. Ako dodal, prvú dotáciu získala samospráva v roku 2007, keď sa vybudovala časť potrubia z obce Divín. Neskôr obec projekt pre nedostatok vlastných finančných prostriedkov odstúpila vodárom.

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť po prevzatí projektu získala na vybudovanie vodovodu v Tuhári dotáciu z európskych zdrojov. Ako priblížila projektová manažérka spoločnosti Stanislava Fabianová, vysúťažená cena diela predstavovala približne 983 000 eur bez DPH. V obci sa aktuálne dokončuje asfaltovanie miestnych komunikácií po výkopoch, celý projekt by mal byť ukončený v decembri.

Podľa starostu nový vodovod vyrieši problém s nedostatkom vody, ktorý sa v uplynulých rokoch objavoval v dôsledku prejavov klimatickej zmeny. V prvom rade však projekt podľa jeho slov prispeje k vyššej kvalite života obyvateľov a môže zabrániť vyľudňovaniu obce.

"Väčšina ľudí už prípojky má, po kolaudácii budú oslovení prevádzkovou spoločnosťou na podpis zmluvy. Predpokladám, že ľudia z obce už nebudú odchádzať z dôvodu, že tu nie je voda. Niektorí odišli práve preto, lebo vodovod v obci nebol," skonštatoval Čeman.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2016
Na unikátny sklenený vodovod upozorňuje vitrína pred úradom
Na miestny unikát upozorňuje pred vstupom do obecného úradu v obci Ozdín v okrese Poltár presklená vitrína. Je v nej osadený model skleneného vodovodného potrubia, ktoré už viac ako polstoročie privádza do dediny vodu z neďalekého vodojemu.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
09.08.2021
Stanovisko ÚVZ SR k zverejneným informáciám o kvalite pitnej vody
Nakoľko sa na internete v júli 2021 objavili neobjektívne a zavádzajúce informácie o pitnej vode z vodovodu, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sa rozhodol niektoré z tvrdení uviesť na pravú mieru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %