Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
03.07.2023 12:35

Obec plánuje rekonštrukciu kultúrneho strediska za 1,3 milióna eur


Na snímke miestne kultúrne stredisko v obci Jesenské. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Jesenské v okrese Rimavská Sobota plánuje rekonštruovať budovu miestneho kultúrneho strediska. Na projekt zameraný na zníženie energetickej náročnosti chce z plánu obnovy čerpať približne 1,3 milióna eur. Uviedol to starosta obce Gabriel Mihályi.


Miestne kultúrne stredisko v Jesenskom sa nachádza v centre obce a slúži ako multifunkčný objekt. Podľa starostu má vyše 1000 štvorcových metrov a je najvyužívanejšou budovou v obci. "Organizujeme tu konferencie, zábavy, školenia, sú tu kancelárske priestory a zasadaciu miestnosť tu má aj obecné zastupiteľstvo. Od roku 2007 robíme čiastočné rekonštrukčné práce, ale z vlastného rozpočtu by sme takýto obrovský objekt nevedeli obsiahnuť," priblížil Mihályi.

Samospráva patrí medzi úspešných žiadateľov o financie z plánu obnovy v rámci výzvy zameranej na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, na rekonštrukciu kultúrneho strediska bude môcť čerpať približne 1,3 milióna eur. Projekt bude zameraný na zníženie energetickej náročnosti objektu.

"Ide o výmenu strechy, zateplenie, výmenu okien, dverí, výmenu kúrenia," vymenoval starosta s tým, že v oprávnených výdavkoch je tiež výmena elektrických sietí. Ako dodal, rekonštrukcia budovy samospráve prinesie i finančnú úsporu. "V rámci tejto energetickej krízy máme čo robiť, aby sme vedeli udržať takýto obrovský objekt bez zníženia energetickej náročnosti," vysvetlil Mihályi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
14.02.2022
Umiestnenie päťročných detí v rámci povinnej škôlky je vyše 96 percent
Umiestnenie päťročných detí v rámci povinného predprimárneho vzdelávania je na úrovni vyše 96 percent. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
viac
23.11.2022
V Poloninách pribudnú pozorovacie pavilóny, múzeum i oddychová zóna
V Národnom parku (NP) Poloniny sa zrealizuje trinásť atraktívnych rozvojových projektov mäkkého turizmu, z toho tri pod hlavičkou organizácií Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
viac
06.03.2023
Nemocnica Poprad prejde rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 42,2 milióna eur
Nemocnica Poprad splnila podmienky podpory a získa na komplexnú obnovu a prestavbu z plánu obnovy viac ako 42,2 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %