Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.06.2019 07:05

Obec je oficiálne prvou gajdošskou obcou v Nitrianskom kraji


Ilustračná snímka (tasr)


Obec Jedľové Kostoľany v okrese Zlaté Moravce sú oficiálne prvou gajdošskou obcou v Nitrianskom samosprávnom kraji. Ocenenie Gajdošská obec jej udelil Cech slovenských gajdošov.


Starosta Jedľových Kostolian Dušan Kazimír verí, že ocenenie otvorí nové možnosti na podporu a rozvoj cestovného ruchu i zviditeľnenie obce v oblasti tradičnej kultúry. Tradícia gajdošskej kultúry je v obci stále živá, viac ako tri desaťročia sa s ňou spájajú Gajdošské fašiangy.       

Jedľové Kostoľany spolu s Veľkou a Malou Lehotou boli v regióne považované za kolísku gajdošov. Obec bývala v gajdošoch sebestačná, mnohí z nich chodili gajdovať aj do okolitých obcí. Výroba gájd a muzicírovanie sa dedilo z pokolenia na pokolenie. Vyhrávalo sa vo chvíľach radostných i smutných, pri obradoch a oslavách, na muzikách, na krstinách i svadbách. Gajdami sa odprevádzali regrúti odchádzajúci na vojnu, pastieri si na nich vyhrávali pri pasení dobytka. Gajdy neraz odprevádzali ľudí i na poslednej ceste.       

Podľa Milana Povodu, ktorý spracoval dejiny Jedľových Kostolian, bol najstarším gajdošom, ktorý zostal v pamäti ľudu, starý Modošský. Žil pred rokom 1850. Známym bol aj gajdoš Halabrín, ktorý sa priatelil s básnikom Jankom Kráľom počas jeho života v Zlatých Moravciach v rokoch 1862 až 1876. Hrávali spolu pri častých návštevách básnika v Jedľových Kostoľanoch. Halabrín gajdoval, Janko Kráľ hral na drumbli.       

Po Jozefovi Barancovi, prezývanom Tutuliak, je dokonca pomenovaný typ gájd z kostolianskeho regiónu. K posledným gajdošom v obci patril Domin Rajnoha, ktorý ešte hrával počas prvej Československej republiky na zábavách. Zostala po ňom magnetofónová nahrávka, ktorá je pre Slovenský gajdošský spolok jednou z najcennejších prvotín z celého Slovenska a používa ju ako študijný materiál.       

Gajdoši patria k najstarším a najuniverzálnejším ľudovým inštrumentalistom. Pre hudobnú zložitosť a náročnosť hry na gajdy sú práve gajdoši považovaní za najlepších muzikantov. V Európe existuje približne 300 druhov gájd, ktoré sa líšia zvukom, farbou tónu a konštrukčnými odlišnosťami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
01.03.2019
Malá Lehota: Pod Pohronským Inovcom sa začali Gajdošské fašiangy
Otvorením výstavy detských prác sa vo štvrtok v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca začali Gajdošské fašiangy. V poradí 32. ročník tohto medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošskej hudby potrvá v obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany do nedele (3. 3.).
viac
02.07.2022
Za dobrú správu vecí verejných získali ocenenie ďalšie mestá a obce
Ministerstvo vnútra SR informuje o odovzdávaní ocenenia za dobrú správu veci verejných na miestnej úrovni. Značku excelentnosti dobrej správy vecí verejných „ELoGE“ získalo ďalších sedem samospráv. Podujatia sa zúčastnil aj zástupca ZMOS.
viac
16.11.2023
Slávnostné ocenenie Lúča z tmy získal aj starosta obce Toporec Gustáv Pompa
V piatok 10. novembra po šiesty raz odovzdali rómske organizácie a nezávislé osobnosti ocenenia Lúč z tmy osobnostiam, ktoré sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života alebo sa významným spôsobom podieľajú na budovaní mostov medzi Rómami a väčšinovou spoločnosťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %