Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.05.2023 09:30

Obec chce pre školské zariadenia vybudovať fotovoltickú elektráreň


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Jesenské v okrese Rimavská Sobota by chcela vybudovať fotovoltickú elektráreň, ktorá by elektrinou napájala školské budovy. V rámci projektu sa plánuje uchádzať o dotáciu z európskych zdrojov. Uviedol to starosta obce Gabriel Mihályi.


"Urobili sme si kompletný audit v obci, ktorú sme rozdelili na päť lokalít. Vybrali sme lokalitu, kde sú škôlka a školy," priblížil starosta. Ako dodal, panely by umiestnili na novú strechu materskej školy, celkový výkon fotovoltickej elektrárne by mal predstavovať 98 kilowattov.

Z fotovoltickej elektrárne chce samospráva napájať materskú školu i priľahlé základné školy. V zimnom období by išlo len o doplnkový zdroj energie, na vykurovanie by tak naďalej využívali i nové kondenzačné kotle. Popri využívaní obnoviteľného zdroja energie má projekt podľa starostu aj ekonomický prínos z hľadiska úspory. Aj bez získania dotácie návratnosť investície vyčíslili na približne šesť až deväť rokov v závislosti od klimatických podmienok.

Samospráva v rámci zámeru vyhlásila i verejné obstarávanie na dodávateľa. V projekte počíta s inštaláciou 320 fotovoltických panelov a ich pripojením do distribučnej sústavy. Celková predpokladaná hodnota zákazky predstavuje vyše 137 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
02.03.2020
Humenné si od rekonštrukcie MŠ sľubuje 70-percentnú úsporu energií
Mesto Humenné plánuje na jar začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ).
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
18.05.2023
V areáli bývalej skládky odpadov chcú vybudovať fotovoltickú elektráreň
V areáli bývalej skládky odpadov v Spišskej Belej plánujú umiestniť fotovoltickú elektráreň. Mestskí poslanci tento týždeň schválili zámer na budúci prenájom pozemkov pre tento účel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %