Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.05.2022 08:25

Obdobie peľu ihličnanov, ktorý spôsoboval žltý povlak na autách, sa končí


Ilustračná snímka.


Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulom týždni ako alergén v ovzduší na celom území Slovenska. Tento peľ prispel aj k tvorbe žltých povlakov na autách, balkónoch či okrajoch mlák.


Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá peľová služba, peľ brezy ešte dosahoval najmä na strednom a severnom Slovensku alergiologicky významné denné koncentrácie, na ktorých mal podiel najmä vetrom transportovaný peľ z chladnejších regiónov.

"Rozbehla sa však peľová sezóna ďalšieho silného alergénu – tráv z čeľade lipnicovitých. Denné koncentrácie peľu tráv dosiahli vysoké koncentrácie už aj na strednom Slovensku. Na druhej strane poklesli denné koncentrácie peľu buka, duba, javora, hrabu, orecha i jaseňa," uvádza RÚVZ.

Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ pagaštanu, gaštanu, bazy, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a ich denné hladiny dosahovali vysoké hodnoty na celom území Slovenska.

Podľa RÚVZ sa peľová sezóna brezy definitívne končí. "Predpokladáme, že ani transportovaný peľ už nezvýši denné koncentrácie do alergiologicky významných hladín," konštatuje RÚVZ.

Naplno sa v týchto dňoch rozbehla peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. "Denné koncentrácie peľu ihličnanov už majú klesajúcu tendenciu. Silný vietor však môže prispieť k zvíreniu prachu a v ňom padnutého peľu a k jeho ďalšiemu transportu," informuje RÚVZ.

"Stromy pomaly dokvitajú a v ovzduší nadobudne prevahu peľ bylín. Denné koncentrácie spór plesní počas teplejších dní stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou," dodáva úrad verejného zdravia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2022
Peľová sezóna brezy sa skončila, v ovzduší pribúda peľ bylín
Peľová sezóna brezy sa skončila a v ovzduší postupne pribúda peľ bylín. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
11.07.2022
Po trávach sa najvýznamnejšími alergénmi leta stanú ambrózia a palina
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých so slabšie alergizujúcim peľom rastlín z čeľade pŕhľavovitých.
viac
27.04.2023
Peľová sezóna brezy sa naplno rozbehla, ostane najsilnejším alergénom
V uplynulom týždni sa na území Slovenska naplno rozbehla peľová sezóna brezy. V ovzduší dominoval aj peľ hrabu a jaseňa, práve breza však ostane najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %