Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.09.2022 12:35

V uplynulých dňoch v ovzduší kulminoval peľ ambrózie, postupne klesá


Ilustračná snímka.


Peľ silného alergénu, inváznej ambrózie, dominoval v uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Sprevádzaný bol veľmi nízkymi dennými koncentráciami peľu paliny a strednými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy.


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyšší záchyt peľu ambrózie zaznamenala v uplynulom týždni monitorovacia stanica v Bratislave, a to 460 peľových zŕn v kubickom metri (m3) vzduchu.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna ambrózie prešla svojím druhým vrcholom a denné koncentrácie jej peľu budú mať už klesajúcu tendenciu. "Ambrózia napriek tomu ostáva najsilnejším a najdôležitejším alergénom až do konca septembra," pripomenula.

Peľ bylín bol zastúpený najmä peľom skorocelu, štiavu a mrlíka. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ chmeľu, astrovitých a mrkvovitých. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. Ich denné hladiny dosahovali pomerne vysoké denné koncentrácie na celom území.

V aktuálnom 37. týždni má naďalej dominantné postavenie v ovzduší peľ ambrózie, sprevádzaný veľmi nízkymi koncentráciami peľu tráv a paliny. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy dosahujú už len stredné až nízke hladiny.

"Okrem uvedených druhov očakávame v ovzduší peľ chmeľu, skorocelu, štiavu a mrlíka. Denné koncentrácie spór húb sa udržia vo vyšších hladinách, pričom dominantné postavenie si udržia rody Cladospórium a Alternária," doplnila Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
11.07.2022
Po trávach sa najvýznamnejšími alergénmi leta stanú ambrózia a palina
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých so slabšie alergizujúcim peľom rastlín z čeľade pŕhľavovitých.
viac
12.08.2022
Najsilnejšími alergénmi tohto týždňa sú palina a invázna ambrózia
Dominantné zastúpenie v ovzduší si udržiava peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
02.09.2022
Peľ inváznej ambrózie zostane počas septembra najsilnejším alergénom
Hoci denné koncentrácie peľu paliny v ovzduší majú klesajúcu tendenciu, naplno sa rozbehla peľová sezóna ambrózie, ktorá v tomto období zvyčajne dosahuje prvý vrchol.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %