Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.09.2021 09:00

Občianske združenia monitorujú bezdomovectvo i dôsledky koronakrízy


Ilustračná snímka: Teraz .sk


Aký vplyv má koronakríza na vývoj situácie ľudí bez domova, či aké sú dôvody, pre ktoré sa ľudia ocitli na ulici, je cieľom monitoringu občianskeho združenia (OZ) Stopa Slovensko a OZ Prima.


Týka sa bratislavských mestských častí Petržalka, Nové Mesto a Staré Mesto, kde tieto združenia pôsobia. Mapovanie situácie nadväzuje na obdobné aktivity v iných členských mestách v rámci aliancie The European End Street Homelessness.       

"Zvýšený počet sme videli už počas sčítania obyvateľstva, po koronakríze evidujeme dosť silný nárast. Voláme ich tzv. prvokontakty. Sú to ľudia, ktorí prišli pre krízu o zamestnanie, najmä v krajinách mimo Slovenska a vracajú sa s nádejou, že sa im podarí nájsť nejaké zamestnanie. Sú dosť bezradní," uviedol pre TASR Pavol Sabela, štatutárny zástupca OZ Stopa Slovensko.       

Monitoring má odpovedať na otázky, aký počet ľudí bez domova je v uliciach hlavného mesta, aké sú príčiny bezdomovectva, či akú konkrétnu pomoc títo ľudia potrebujú. Terénni pracovníci i dobrovoľníci sa zaujímajú taktiež o to, koľko ľudí bez domova je zaočkovaných. Aktivitu podporujú aj starostovia mestských častí, čo občianske združenia považujú za veľmi dôležitý krok, aj v medzinárodnom kontexte.       

"Aj s inými organizáciami môžeme potom hľadať riešenia, ktoré sú už inde vo svete udomácnené a u nás ešte stále nie," poznamenal Sabela. Dôraz je dôležité podľa neho klásť aj na prevenciu i na pomoc formou dôstojného bývania. Združenia totiž poukazujú na fakt, že pomáhať ľuďom priamo na ulici, je značne ťažké a časovo a finančne náročné. "Hovoríme o naučenej bezmocnosti, keď sa naučia byť bezmocní voči všetkému. Ťažšie prijímajú späť vieru v seba, svoje schopnosti a možnosti," podotýkajú.       

S monitoringom začali občianske združenia tento týždeň, OZ Prima sa chce budúci týždeň zamerať aj na osoby pracujúce v sex biznise či užívateľov omamných látok, ktorí taktiež žijú na ulici.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
V Bratislave plánujú umiestniť verejné chladničky
Umiestnenie chladničiek v hlavnom meste plánuje občianske združenie (OZ) Free Food, ktoré chce týmto spôsobom upozorniť a prispieť k zmierneniu problému plytvania potravinami.
viac
21.09.2019
V Starom Meste sa budú sčítavať ľudia bez domova
V bratislavskom Starom Meste budú vo štvrtok sčítavať ľudí bez domova. Počítať ich bude 27 dobrovoľníkov. Budú zisťovať potreby bezdomovcov, dôvody prečo sa ocitli na ulicu a odkiaľ prišli.
viac
16.03.2020
OZ Stopa Slovensko skontrolovalo desiatky ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Stopa Slovensko kontroluje v uliciach hlavného mesta ľudí bez domova, aby sa predišlo nákaze novým koronavírusom.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %