Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.12.2016 08:46

Obchodné tajomstvo nie je bezbrehý inštitút, jeho limity stanovuje infozákon


Ilustračná snímka zdroj:sylladys.com


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.


Otázka:

Som starosta väčšej obce a mám trochu problém s tým, či naša obec správne postupuje pri uplatňovaní zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Preto by som potreboval poradiť v nasledujúcom probléme:

Žiadateľ – právnická osoba, ktorá nemá sídlo v našej obci, od nás požaduje fotokópie dvoch zmlúv uzatvorených medzi obcou a podnikateľmi XY podľa Obchodného zákonníka ešte pred rokom 2011, t. j. pred nadobudnutím účinnosti ustanovení infozákona o povinnom zverejňovaní zmlúv. Naši obchodní partneri sa vyjadrili, že so sprístupnením zmlúv nesúhlasia z dôvodu porušenia obchodného tajomstva. Domnievame sa, že tieto zmluvy z minulosti žiadateľovi poskytnúť nemusíme. Máme pravdu? Okrem toho žiadateľ požaduje aj fotokópie zmlúv uzatvorených v rokoch 2009 až 2011 obecnou s. r. o., ktorej jediným spoločníkom je obec. Musíme mu ich poskytnúť? Veď tieto zmluvy tiež obsahujú obchodné tajomstvo našej obchodnej spoločnosti.

 Odpoveď:

Myslím si, že je vhodné v prvom rade uvedomiť si rozdiel medzi zverejnením informácie a sprístupnením informácie, pretože to občas v praxi robí problémy.

Podľa § 4 ods. 3 zák. č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám (ďalej len „infozákon“), ktorý je postavený na princípe „čo nie je tajné, je verejné“, je zverejnenou informáciou taká informácia, ktorú môže každý opakovane vyhľadávať a získavať, najmä informácia publikovaná v tlači alebo vydaná na inom hmotnom nosiči dát umožňujúcom zápis a uchovanie informácie, alebo vystavená na úradnej tabuli s možnosťou voľného prístupu, alebo sprístupnená pomocou zariadenia umožňujúceho hromadný prístup, alebo umiestnená vo verejnej knižnici.

Okrem toho možno dosiahnuť naplnenie princípu otvorenosti verejnej správy okrem zverejnenia aj sprístupnením informácie na žiadosť konkrétnej oprávnenej osoby (čo je Váš prípad), ktorú možno podať nielen písomne, ústne, faxom, e-mailom, ale aj inými spôsobmi, pre povinnú osobu technicky realizovateľnými.

V praxi nie je nezvyčajné, že obce odmietnu sprístupniť žiadateľovi určité informácie aj z dôvodu, že ich zmluvný partner považuje za svoje obchodné tajomstvo. Tu je dobré mať na zreteli, že tak podľa Obchodného zákonníka, ako aj podľa súvisiacich rozhodnutí súdov nie je možné ako obchodné tajomstvo označovať hocijakú informáciu. Dovolím si pripomenúť, že informáciu možno označiť ako obchodné tajomstvo len vtedy, ak súbežne spĺňa znaky obchodného tajomstva podľa § 17 Obchodného zákonníka, ktorými sú  „všetky skutočnosti obchodnej, výrobnej alebo technickej povahy súvisiace s podnikom, ktoré majú skutočnú alebo aspoň potenciálnu materiálnu alebo nemateriálnu hodnotu, nie sú v príslušných obchodných kruhoch bežne dostupné, majú byť podľa vôle podnikateľa utajené a podnikateľ zodpovedajúcim spôsobom ich utajenie zabezpečuje“.

Odporúčam Vám preto nespoliehať sa len na vyjadrenia obchodných partnerov...

Viac v Obecných novinách č. 47-48/2016 na str. 21.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
Zánik poslaneckého mandátu. Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
13.07.2016
Pracovné porady poslancov obecného zastupiteľstva a prístup verejnosti
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
17.10.2016
Starosta nezvolal obecné zastupiteľstvo, hoci sa tak poslanci vopred dohodli
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
06.05.2017
Nepovolená stavba a verejný záujem
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %