Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.04.2020 10:20

O štipendium Martina Filka je možné požiadať do konca apríla


Ilustračná snímka: (int.).


Vďaka štipendiu môžu slovenskí študenti z najlepších svetových univerzít získať pokrytie študijných nákladov počas maximálne dvoch akademických rokov, za čo sa zaviažu pracovať tri roky po ukončení štúdia v štátnej správe.


Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.      

Jedným z úspešných žiadateľov o štipendium bol aj Samo Varsik, v súčasnosti zamestnanec Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP). O štipendium sa uchádzal v roku 2015 ako novoprijatý študent jednej z londýnskych univerzít. Motiváciou pre neho bola túžba vrátiť sa po skončení štúdia v zahraničí domov a získať prvé pracovné skúsenosti práve na Slovensku. Z ponúkaných pracovných pozícií v štátnej správe sa rozhodol pre Inštitút vzdelávacej politiky, ktorý pôsobí na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. Vzdelávanie bolo pre neho oblasťou, s ktorou sa ako študent ekonómie často stretával, venoval sa jej dokonca aj vo svojej bakalárskej práci. Podľa jeho slov má slovenský vzdelávací systém dodnes výrazné deficity, aj preto padla voľba práve na IVP.      

Štipendium podporí štúdium na popredných zahraničných vysokých školách vo vybraných odboroch, pričom sa uprednostňuje najmä štúdium v oblasti ekonómie, matematiky, štatistiky a verejnej politiky. Podmienkou je, aby zvolená vysoká škola bola umiestnená do 200. miesta v rebríčku hodnotenia v jednom z dvoch svetových rebríčkov kvality vysokých škôl.      

Štipendium Martina Filka je grantový program na posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe. Výber sa uskutočňuje na 24 pozícií, ktoré ponúka deväť ministerstiev, ako aj Úrad vlády SR a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Banskobystrickí študenti môžu mesto požiadať o štipendium
Študenti stredných a vysokých škôl s trvalým pobytom v Banskej Bystrici sa môžu do 15. septembra uchádzať o poskytnutie štipendia z fondu Andreja Hanzlíka na školský rok 2017/2018.
viac
09.11.2018
V Bratislave a Košiciach sa počas StudyFestu predstavia zahraničné školy
Záujemcovia o štúdium v zahraničí budú mať počas nadchádzajúceho víkendu (10.-11. 11.) v Bratislave a Košiciach možnosť zúčastniť sa na veľtrhu zahraničných vysokých a stredných škôl StudyFest. Predstaví sa na ňom 13 vzdelávacích inštitúcií z Veľkej Británie, Holandska, Dánska, Fínska a Kanady.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
24.02.2021
Materské školy už v priestoroch piatich vysokých škôl
Pomoc pri zosúladení pracovného a rodinného života vlani už prostredníctvom tohto projektu rezortu školstva pre svojich študentov využilo 5 verejných vysokých škôl. Zaradenie takýchto škôl do školského systému bude zároveň obsiahnuté aj v pripravovanej novele zákona.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %