Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
05.02.2024 02:05

O budovanie cyklotrás je veľký záujem: ministerstvo dopravy dostalo 65 žiadostí


Ilustračná snímka, zdroj: NaZhori


Posledný termín na predkladanie žiadostí v rámci druhej cyklovýzvy z plánu obnovy bol v stredu 31. januára 2024. Do tohto dňa podali samosprávy a jedno združenie obcí žiadosti na výstavbu 191 kilometrov nových cyklotrás dovedna za 80 miliónov eur.


„Počet žiadostí nám jednoznačne ukazuje, že cyklodoprava na Slovensku zažíva boom. V tejto druhej výzve sme na výstavbu cyklotrás vyčlenili 35 miliónov eur s DPH, avšak záujem je viac ako dvojnásobný. To je pre nás jasné znamenie, že takéto projekty majú význam. Prednedávnom sa nám navyše podarilo podpísať aj zmluvy s úspešnými žiadateľmi v prvej cyklovýzve, vďaka ktorej pribudne 72 kilometrov cyklotrás naprieč celým Slovenskom,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

O podporu výstavby nových cyklotrás alebo preplatenie nákladov na už hotové cesty sa uchádzajú mestá a obce zo všetkých krajov Slovenska. Najviac projektov predložili mestá Bratislava a Trnava. Dovedna ich je 65. Priemerné náklady na kilometer potenciálnej cyklotrasy sú necelých pol milióna eur.

„Loptička je teraz na našej strane a spolu s kolegami budeme pracovať na tom, aby sme čo najrýchlejšie túto výzvu vyhodnotili. Máme nastavené veľmi jednoznačné kritériá, podľa ktorých každý projekt obodujeme a tie najlepšie podporíme“ vysvetlil riaditeľ sekcie stratégie dopravy Rastislav Cenký.

Výstavba cyklotrás je financovaná z európskych zdrojov v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Ministerstvo dopravy už dnes pripavuje aj tretiu cyklovýzvu, ktorú vyhlási ešte tento rok.

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo dopravy SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2021
Do BRDS prišlo takmer 700 žiadostí
O príspevky Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) sa uchádzajú predkladatelia 676 žiadostí.
viac
31.05.2021
Banskobystrická župa spravila odpočet pandémie, pýta sa, ako ďalej
Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na dnešnej tlačovej konferencii zhrnuli župný boj s dvomi vlnami pandémie nového koronavírusu. BBSK patril od začiatku prvej vlny k tým k najaktívnejším, v mnohom suploval aj úlohu štátu. Teraz sa župa pýta, ako ďalej.
viac
04.11.2021
Záujem o vakcíny je v Šali veľký
Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Šali neklesá. Podľa radnice prišlo v predchádzajúci víkend na prvú, druhú i tretiu dávku vakcíny množstvo ľudí.
viac
24.03.2023
Záujem o certifikovaný kompost prejavilo viac ako 1100 domácností
O certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je veľký záujem. Registračný formulár na bezplatné prevzatie kompostu vyplnilo viac ako 1100 trenčianskych domácností. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %