Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.02.2023 12:35

NSK opäť podporí dotáciami ambulancie v regiónoch


Ilustračná snímka.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne aj v tomto roku dotácie ambulanciám praktických lekárov. Ako sa uvádza vo zverejnenej výzve, maximálna výška poskytnutej dotácie na jednu žiadosť je 40 000 eur.


Peniaze sú určené predovšetkým na prevádzku a modernizáciu ambulancií, ktoré sa nachádzajú v regiónoch s nedostatkom lekárov.

"NSK sa snaží formou nenávratného finančného príspevku podporiť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zároveň prilákať mladých začínajúcich lekárov do nitrianskeho regiónu," uvádza sa v dotačnej výzve.

NSK už dlhodobo pociťuje akútny nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov, zároveň eviduje nárast počtu lekárov v dôchodkovom veku. "Dochádza k neúmernému zaťaženiu ostávajúcich lekárov a vznikajú problémy s dostupnosťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. Preto aj v tomto roku vyhlasujeme výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácií z rozpočtu NSK na podporu primárnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti," konštatoval úrad.

Dotácie sú určené predovšetkým pre začínajúcich poskytovateľov primárnej zdravotnej starostlivosti a pri zriaďovaní novej ambulancie. Pomôcť môžu aj lekárom, ktorí preberajú starú ambulanciu či obnovujú pracovisko po lekárovi, ktorý už ukončil činnosť. "Cieľom finančnej podpory je zabezpečiť v kraji poskytovanie kvalitnej a časovo dostupnej zdravotnej starostlivosti hlavne v regiónoch s nedostatkom lekárov v odboroch všeobecné lekárstvo pre dospelých, pediatria a dorastové lekárstvo a zubné lekárstvo," uviedol NSK. Ako pripomenul, termín uzávierky prijímania žiadostí je 31. marca 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2023
TTSK vypísal výzvu na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus
O dotácie na projekty podporujúce regionálny rozvoj a turizmus v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) môžu uchádzači žiadať do 24. marca. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
12.04.2023
V NSK chýbajú desiatky lekárov, ohrozené sú viaceré odborné ambulancie
V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) chýbajú desiatky lekárov. V regióne sú prázdne ambulancie lekárov pre dospelých i pediatrov. Podľa krajskej poslankyne a lekárky Moniky Kolejákovej môžu už čoskoro chýbať aj viaceré ambulancie odborných lekárov.
viac
10.07.2023
NSK chce finančne podporiť všetky mestá a obce na území kraja sumou 5000 eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce finančne podporiť obce a mestá na svojom území.
viac
02.08.2023
Mestá a obce v NSK môžu kraj požiadať o dotáciu na svoj rozvoj
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) už zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí, v ktorých môžu mestá a obce požiadať o dotáciu na svoj rozvoj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %