Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.07.2023 08:25

NSK chce finančne podporiť všetky mestá a obce na území kraja sumou 5000 eur


Ilustračná snímka.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce finančne podporiť obce a mestá na svojom území.


Návrh na vydanie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu NSK na podporu všeobecného rozvoja obcí a miest na území kraja budú schvaľovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva NSK v stredu 12. júla.

Podľa predsedu NSK Branislava Becíka predchádzajúce vlády za posledné tri roky umiestnili samosprávy na posledné priečky v ich záujmoch. Financie pre samosprávy nemá k dispozícii ani súčasný premiér, skonštatoval Becík. NSK preto podľa jeho vyjadrenia navrhuje pre každé mesto a obec v kraji finančnú pomoc.

Návrh počíta s poskytnutím dotácie vo výške 5000 eur každému z 354 miest a obcí v kraji. Financie by mali miestne samosprávy dostať ešte počas tohto leta, pričom návrh VZN umožňuje všestranné využitie tejto podpory. "Prostredníctvom dotačného príspevku sa môžu mestá a obce v kraji promptne postarať o havarijné stavy, dokážu si vďaka nim pokryť výdavky na nevyhnutné opravy či údržbu. V pozitívnejších prípadoch dáva dotácia obciam možnosť na rozvoj, zlepšenie a skvalitnenie verejného života obyvateľov v danom meste alebo obci," zdôvodnil návrh Becík.

Úrad NSK pripravuje aj komplexnú zmenu dotačnej politiky od 1. januára 2024. Tá bola aktuálne zaslaná na pripomienkovanie, mestá či obce by mali získať ďalšiu pomoc vo výške 5000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2019
NSK zjednodušil pravidlá na prideľovanie dotácií na obnovu pamiatok
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zjednodušuje získavanie dotácií na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Zmenu všeobecne záväzného nariadenia na svojom júnovom rokovaní schválili krajskí poslanci.
viac
17.02.2023
NSK opäť podporí dotáciami ambulancie v regiónoch
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne aj v tomto roku dotácie ambulanciám praktických lekárov. Ako sa uvádza vo zverejnenej výzve, maximálna výška poskytnutej dotácie na jednu žiadosť je 40 000 eur.
viac
27.03.2023
NSK vytvoril dotačnú schému na pomoc obciam
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne finančnú pomoc obciam na svojom území. Zastupiteľstvo NSK už na svojom marcovom rokovaní schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN), na základe ktorého budú financie vyplácané.
viac
13.07.2023
NSK ponúka všetkým obciam v regióne dotáciu 5000 eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude dotáciami podporovať mestá a obce na svojom území. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré umožňuje čerpať dotácie všetkým 354 obciam v kraji, v stredu schválili krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %