Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2015 07:00

Nový zákon o odpadoch zlepší financovanie triedenia aj efektivitu recyklácie


Priemerný Slovák triedi len 8% odpadu. Nový zákon má túto štatistiku zlepšiť. (Foto: Envipak)


V súčasnosti platný zákon o odpadoch už nespĺňa požiadavky modernej legislatívnej normy. Stal sa neprehľadný, komplikovaný a zastaraný. Novelizovaný bol 29-krát a implementoval do seba 10 smerníc EÚ.


Cieľom nového zákona je predovšetkým odstrániť poddimenzované a nevýhodné financovanie triedeného zberu v mestách a obciach a zvýšiť mieru vytriedeného a recyklovaného odpadu.

Výsledky triedeného zberu nám ukazujú, že systém, ktorý sa riadi aktuálnou legislatívou už nemá potenciál, aby klesalo množstvo odpadu uloženého na skládku a aby rástlo množstvo vytriedeného odpadu. V súčasnosti triedi občan Slovenska priemerne 8 % komunálneho odpadu a 75 % končí na skládkach. Do roku 2020 musíme zabezpečiť, aby bolo na Slovensku recyklovaného 50 % vzniknutého komunálneho odpadu.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2015
Ministerstvo radí: Kedy uzatvoriť zmluvu s organizáciou výrobcov?
Obce sú zdržanlivé v uzatváraní zmlúv o budúcej zmluve so spoločnosťami v oblasti odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Hrozí im riziko, že ak sa nerozhodnú včas a zmluvy neuzavrú, pôjdu do zlosovania a organizácia zodpovednosti výrobcov im bude pridelená.
viac
24.11.2015
Slováci budú triediť podľa nových požiadaviek. Cieľom je zvýšiť mieru recyklácie
Slovensko má dlhodobo nízku mieru triedenia a recyklácie komunálnych odpadov a naopak, vysokú mieru skládkovania. Tento nepriaznivý stav sa má zmeniť od 1. januára budúceho roka, kedy nadobúda účinnosť zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch (ďalej len „zákon o odpadoch“).
viac
10.11.2015
Mesto radí mestu - Čo s triedeným zberom podľa nových pravidiel?
Trenčín si už po druhýkrát prevzal hlavnú cenu v Súťaži o najlepšie mestá v triedení odpadov. Má efektívne nastavený triedený zber na všetky druhy odpadu – papier, plasty, sklo, kovové obaly a viacvrstvový kombinovaný materiál (VKM) a navyše svojich obyvateľov aj motivuje.
viac
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %