Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.07.2023 10:35

Nový systém zberu odpadu z rodinných domov odštartuje v auguste


Ilustračná snímka.


Na území mesta Banská Bystrica sa od augusta začne s vývozom triedeného zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV).


Do rodinných domov boli v uplynulých mesiacoch rozdané vrecia na združený zber plastov, kovov a tetrapakov a nádoby na papier, zber vytriedeného odpadu "od dverí" bude spoločnosť Marius Pedersen realizovať podľa stanoveného harmonogramu. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora mesta.

Domácnosti v rodinných domoch na území mesta v uplynulých mesiacoch obdržali 120-litrové žlté vrecia na združený zber plastov, kovov a tetrapakov a 240-litrové modré nádoby na papier. "S distribúciou sme začali už 15. mája tohto roka. K dnešnému dňu sme rozniesli nádoby a vrecia do 4 000 domácností v IBV na území Banskej Bystrice," uviedla regionálna riaditeľka Marius Pedersen Marianna Klobušická s tým, že zmena súvisí so zavedením novej vyhlášky zákona o odpade.

V najbližších týždňoch budú v lokalitách IBV zo stojísk postupne sťahované 1100-litrové kontajnery na plasty, tetrapaky, kovy a papier. Systém zberu skla ostane zachovaný a realizovaný bude naďalej prostredníctvom zelených kontajnerov. Frekvencia vývozu pre plasty, tetrapaky a kovy bola stanovená na jedenkrát za štyri týždne, papier bude vyvážaný raz za osem týždňov. Informácie o harmonograme dostanú obyvatelia rodinných domov do poštových schránok v najbližších dňoch.

"Vrecia a nádoby je potrebné v deň vývozu vyložiť do 6.00 h pred svoju nehnuteľnosť na verejne prístupné miesto. V prípade väčšieho množstva kartónových obalov je možné využiť aj zberný dvor v Radvani," dodal vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici Peter Suchý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2016
Zberné dvory majú zabrániť vzniku nelegálnych skládok
Nové zberné dvory (ZD), ktoré spoločnosť KOSIT v Košiciach otvorila začiatkom júla na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici v mestskej časti Košice - Šaca sa podľa vedenia osvedčili. Celkovo ich je v Košiciach v súčasnosti päť.
viac
12.01.2017
V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu
V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.
viac
19.06.2018
Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví
Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.
viac
11.01.2023
Plasty a kovy sa budú zbierať do žltých kontajnerov, červené zmiznú
Banskobystričanov čakajú v tomto roku zmeny v odpadovom hospodárstve. Plasty budú vyhadzovať spoločne s obalmi z kovov a viacvrstvových kombinovaných materiálov - tetrapakov do žltých kontajnerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %