Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.06.2019 04:50

Nový projekt pomôže samosprávam, škôlkam aj deťom


Ilustračná snímka - splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pokračuje v opatreniach, ktoré majú uľahčiť zavedenie povinnej predškolskej výchovy do praxe.


V spolupráci s občianskym združením eduRoma a Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) prichádza s projektom zameraným na posilnenie odborných kapacít v predprimárnom vzdelávaní.

,,Projekt vznikol ako reakcia na plánované legislatívne zmeny v predškolskej príprave. Cieľom je zmapovať a zlepšiť pripravenosť samospráv na zavedenie a rozšírenie povinnej predškolskej prípravy v kontexte nízkej predškolskej zaškolenosti rómskych detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Spoločne s odborníkmi pre túto oblasť pracujeme na tom, aby sme boli pripravení na všetky okolnosti a prípadné komplikácie, ktoré by mohli so zavedením povinných škôlok súvisieť a včas ich odstránili“, vysvetľuje splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Podľa údajov Agentúry EÚ pre ľudské práva z roku 2016 (EU-MIDIS II) materskú školu navštevuje len približne 34% rómskych detí v porovnaní s  77% nerómskych detí vo veku od 4 rokov do veku začatia povinnej školskej dochádzky. Práve predškolské vzdelávanie pritom často zohráva dôležitú úlohu v otázke úspešnosti vo vzdelávacom systéme i na trhu práce.

Rozšírenie predprimárneho vzdelávania si však na strane slovenských obcí a miest vyžiada nielen zvýšenie priestorových kapacít, ale aj kapacít týkajúcich sa odbornej pripravenosti samospráv, vrátane vedenia materských škôl a pedagogického aj nepedagogického personálu.

Autor: (mv sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
MV SR: Vyzvania pre projekty terénnej sociálnej práce a komunitných centier
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 5. októbra 2016 vyzvania pre dva národné projekty.
viac
23.04.2018
Podporu získalo aj päť projektov na rozvoj rómskych komunít
Nadácia Ekopolis v spolupráci s Karpatskou nadáciou pokračujú po dvoch úspešných ročníkoch Programu rozvoja rómskej komunity aj v roku 2018. Program sa zameriava na podporu projektov znižujúcich sociálne vylúčenie a predsudky voči Rómom celkovou sumou 40 000 eur.
viac
04.09.2019
Ábel Ravasz predstavil nový Atlas rómskych komunít. Trendy sú pozitívne.
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predstavil tretie vydanie Atlasu rómskych komunít. Vďaka ním poznáme najpresnejšie údaje o koncentrácii rómskeho obyvateľstva v rámci Slovenska a základné údaje o kvalite ich života.
viac
22.09.2022
Mestskí poslanci schválili projekt sociálnej inklúzie rómskej komunity
Žilinská samospráva zrealizuje do apríla 2024 projekt s názvom Každý iný, všetci rovní – sociálna inklúzia rómskej komunity v meste Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %