Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.11.2022 11:40

Novembrová výzva SAŽP sa zameriava na odpad z domácností, najmä obaly


Ilustračná snímka.


Odpad z domácností a spôsoby jeho redukovania sú hlavnou témou novembrovej výzvy v kampani Zatoč s odpadom, ktorej autormi sú koordinátori envirovýchovy zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa agentúry.


Zhruba polovicu celkovej hmotnosti odpadu z domácností tvorí biologicky rozložiteľný odpad, druhú väčšinou obaly. Celkovo sa na Slovensku za rok vyprodukuje pol milióna ton odpadu z obalov.

"Tvorba odpadu na Slovensku sa neustále zvyšuje, za posledné desaťročie narástla o viac ako tretinu. Podľa údajov z roku 2019 každý občan vyprodukuje priemerne 435 kilogramov komunálneho odpadu za rok a toto číslo každoročne rastie," konštatovala Pšenáková.

Podľa SAŽP sú všetky druhy obalov problematické, pokiaľ sa ich produkuje nadbytočne veľa. V niektorých prípadoch majú svoje opodstatnenie, napríklad z dôvodu hygienických predpisov. Z väčšej časti však ich použitie súvisí s marketingom, keďže "obal predáva". Environmentálny aspekt je braný na zreteľ len výnimočne, a preto je potrebné zmeniť povedomie verejnosti. SAŽP ponúka možnosti a tipy, ako sa obalom v bežnom živote vyhnúť a ich množstvo čo najviac eliminovať.

"Základným pravidlom je nekupovať výrobky, ktoré sú zložito viacnásobne balené. Zvážiť treba aj nakupovanie minerálnych vôd, radšej uprednostniť tie, ktoré sú vo vratných sklenených fľašiach. Vhodné je výrazne obmedziť nakupovanie jedál či nápojov v jednorazových obaloch. Nakupujme nebalené ovocie, zeleninu, pečivo a na ich prenos využívajme vlastné, viackrát použiteľné vrecká," zdôraznila Pšenáková s tým, že si treba vyskúšať aj návštevu bezobalových obchodov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2020
ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií
Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
06.11.2021
Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri je otázkou obsah smetného koša v domácnosti, najmä objem vyhodených obalov.
viac
11.01.2022
Na hrozby módneho priemyslu upozorňuje januárová výzva
Ročne sa vo svete vyrobí asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 % putuje na skládku. Textilná výroba, ako jedno z najznečisťujúcejších odvetví, vyprodukuje 1,2 miliardy ton CO2 ročne, čo je viac emisií ako z medzinárodných letov a námornej dopravy dokopy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %