Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
18.06.2024 02:10

Novela zákona o múzeách a galériách bola parlamentom schvalená


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Parlament schválil novelu zákona o múzeách a galériách, prelomujúc veto prezidentky Zuzany Čaputovej.


Novelu predložila skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, mení a dopĺňa zákon o múzeách a galériách, ako aj o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty. V platnosti bude od 1. augusta 2024.

Novela reflektuje na programové vyhlásenie vlády SR v časti týkajúcej sa posilnenia identity kultúrnych inštitúcií. Vláda sa zaviazala zaviesť nové štandardy pri správe kultúrneho dedičstva a táto legislatívna zmena je kľúčovým krokom k naplneniu tohto záväzku.

Oproti súčasnej právnej úprave sa navrhuje vypustiť päťročné funkčné obdobie štatutárneho orgánu múzea alebo galérie, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu. Dĺžka výkonu funkcie bude závisieť od dosahovaných výsledkov múzea alebo galérie a manažérskych kvalít štatutárneho orgánu alebo vedúceho zamestnanca. Novela má vytvoriť pružnejší model manažérskych zmien vo vedení týchto inštitúcií.

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
22.09.2020
Parlament schválil zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti
Parlament schválil novelu zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti, pričom nezabúda ani na rozšírenie okruhu politicky exponovaných osôb.
viac
15.10.2020
(2.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %