Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.01.2021 01:45

Nové pravidlá týkajúce sa obmedzenia dovozu a vývozu plastového odpadu


Ilustračná snímka.


Európska komisia prijala nové pravidlá EÚ týkajúce sa obmedzenia dovozu a vývozu plastového odpadu v zmysle kľúčového záväzku európskej zelenej dohody, ako aj nového akčného plánu pre obehové hospodárstva s účinnosťou od 1. januára 2021.


Komisia prijala nové pravidlá týkajúce sa vývozu, dovozu a prepravy plastového odpadu v rámci EÚ. Tieto nové pravidlá zakazujú vývoz plastového odpadu z EÚ do krajín, ktoré nie sú členmi OECD, s výnimkou čistého plastového odpadu odosielaného na recykláciu. Vývoz plastového odpadu z EÚ do krajín OECD a dovoz do EÚ bude prísnejší.

V poslednom desaťročí sa zvýšil nekontrolovaný obchod s plastovým odpadom, čo poškodzuje životné prostredie aj verejné zdravie. Nové pravidlá by mali ukončiť vývoz problematických plastových odpadov do tretích krajín, ktoré často nemajú kapacity a normy na udržateľné nakladanie s odpadom. Je to aj kľúčový záväzok európskej zelenej dohody, ako aj nového akčného plánu pre obehové hospodárstvo. Toto rozhodnutie zároveň prispieva k stratégii EÚ pre plasty, ktorej cieľom je znížiť množstvo plastového odpadu a podporiť lepšie triedenie a recykláciu.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 1. januára 2021 a budú záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch. 

Bližšie informácie sa dočítate TU 

Autor: (EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
19.02.2021
Európska komisia: Zimná hospodárska prognóza
Európska komisia minulý týždeň zverejnila Zimnú hospodársku prognózu, podľa ktorej sa očakáva nárast hospodárstva eurozóny a EÚ v rokoch 2021 a 2022. Očakáva sa, že slovenská ekonomika sa dostane na svoju predpandemickú úroveň do konca roka 2021 a v roku 2022 porastie.
viac
25.03.2021
Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu
Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %