Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.03.2024 11:05

Nové mládežnícke parlamenty budú v Hlohovci a Galante


Ilustračná snímka unsplash.com


Mestá Hlohovec a Galanta zverejnili výzvy pre mladých ľudí na účasť v miestnych mládežníckych parlamentoch. Majú byť zrkadlom predstáv nastupujúcej generácie o fungovaní vecí v miestach, kde žijú. Do oboch novovznikajúcich je ešte možnosť prihlásiť sa, informujú o tom obe samosprávy.


V Hlohovci bude mládežnícky parlament poradným orgánom komisie kultúry a vzdelávania mestského zastupiteľstva. Mladí Hlohovčania vo veku od 15 do 30 rokov sa môžu prihlásiť do konca apríla, prípadne sa predtým stretnúť s primátorom Ivanom Baranovičom osobne na troch avizovaných mítingoch na stredných školách. Prvý sa koná v stredu na Spojenej škole na Nerudovej ulici, o týždeň, 20. marca na Strednej odbornej škole technickej a 4. apríla na Gymnáziu Ivana Kupca. Okrem stredoškolákov a vysokoškolákov sa do mládežníckeho parlamentu môžu hlásiť aj žiaci končiacich ročníkov základných škôl. Cieľom je spojiť mladých ambicióznych ľudí, ktorým záleží na živote v meste.        

 V Galante majú mladí možnosť prihlásiť sa nateraz do 15. marca. V meste chcú dať možno angažovať sa vo veciach verejných vekovej kategórii od 14 do 26 rokov, parlament má pomôcť pestovať u mladých ľudí spoluzodpovednosť za rozvoj mesta, iniciovať a organizovať športové, kultúrne, vzdelávacie, humanitné, voľnočasové, a ekologické aktivity. Podľa predstáv samosprávy bude mládežnícky parlament spolupracovať najmä s primátorom, s odbornými komisiami pri mestskom zastupiteľstve, tiež s koordinátorom práce s mládežou a mimovládnymi organizáciami.         V rámci Trnavského kraja funguje mládežnícky parlament v Senici a nedávno ho založili aj v krajskej Trnave.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
27.12.2021
Petržalský mládežnícky parlament plánuje projekty aj v roku 2022
Petržalský mládežnícky parlament (PMP), ktorý je iniciatívnym a poradným orgánom starostu i mestskej časti, pripravuje viaceré aktivity aj v roku 2022. Zamerať sa chce najmä na životné prostredie, infraštruktúru, kultúru a šport, ale aj prepojenie formálneho a neformálneho vzdelávania.
viac
07.09.2022
Rada mladých sa pretransformuje na mládežnícky parlament
Rada mladých mesta Prievidza bude od svojho nového funkčného obdobia pôsobiť ako mestský mládežnícky parlament, do ktorého si budú môcť oprávnené subjekty delegovať viac zástupcov.
viac
03.07.2023
Poslanci schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu
Poslanci mesta Lučenec na stredajšom (28. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu. Úlohou parlamentu zloženého zo študentov a mládeže bude predkladať návrhy, prijímať stanoviská a odporúčania orgánom mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %