Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.04.2022 11:50

Nové cezhraničné autobusové spojenie Trstená - Chocholówa


Ilustračná snímka


Od 1. 5. 2022 začne premávať nová pravidelná medzinárodná autobusová linka na trase Trstená – Suchá Hora – Chocholów. Premávať bude každý pracovný deň, aj počas víkendov a sviatkov.


Zriadeniu medzinárodnej autobusovej linky predchádzalo podpísanie „Vyhlásenia o zámere nadviazať spoluprácu v súvislosti s vytvorením autobusového spojenia v cezhraničnom pásme na trase Chocholów/Suchá Hora“ medzi Žilinským samosprávnym krajom a Malopoľským vojvodstvom. Autobusovú prepravu bude na území Slovenska zabezpečovať zmluvný dopravca ARRIVA Liorbus, a. s., ktorému bolo udelené povolenie od Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky na uvedenú medzinárodnú linku.

„Veľmi ma teší, že sa podarilo projekt zrealizovať a posilniť tak spoluprácu medzi Žilinským samosprávnym krajom a Malopoľským vojvodstvom. Verím, že vybudovanie pravidelného spojenia je zároveň úspešným krokom k tomu, aby sme posilnili mobilitu v prihraničí, a v nemalej miere podporili aj náš cestovný ruch,“ informuje županka Erika Jurinová.

Nová pravidelná medzinárodná autobusová linka č. 510801 bude premávať na trase Trstená – Suchá Hora – Chocholów. Poľským dopravcom je spoločnosť MARKPOL, ktorá zabezpečuje obojsmerné prípoje k autobusovému spojeniu, na trase Bukowina Tatrzańska – Zakopané – Chocholów. Cestujúci sú oprávnení platiť cestovné na linke v platnej mene krajiny, v ktorej nastupujú.

Kvalitné služby pre domácich i zahraničných návštevníkov v nadchádzajúcej letnej sezóne kraj chystá aj pre cyklistov. Od tohto víkendu (1. 5. 2022) začínajú vďaka spolupráci spoločnosti SAD Žilina a Žilinského samosprávneho kraja jazdiť obľúbené regionálne cyklobusy do lokalít Terchová, Nová Bystrica a Turčianske Teplice. Cyklobusové spoje budú premávať v sobotu, nedeľu a vo sviatok od 1.5.2022 do 25.9.2022. V termíne od 1. júla do 2. septembra 2022, teda počas letných prázdnin, budú cyklobusy jazdiť aj v piatok.

U zmluvného dopravcu ARRIVA Liorbus, a.s., ktorý poskytuje služby vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave v dopravných regiónoch Liptov a Orava, začínajú cyklobusy jazdiť od júna 2022. Cyklobusy na Orave a Liptove budú jazdiť cez víkendy a sviatky a denne počas letných prázdnin. Cyklobusová sezóna na Orave končí 15. 9. a na Liptove 30. 9. 2022.

 

Autor: (ts - ŽSK, Mgr. Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2016
Lyžiarov odvezie do Bachledovej doliny nová autobusová linka
Lyžiari cestujúci do Bachledovej doliny v Ždiari v okrese Poprad môžu využívať novú dopravu. Z Kežmarku, Veľkej Lomnice, Starej Lesnej a Tatranskej Kotliny majú k dispozícii skibus.
viac
18.04.2018
Prešov a Rzeszow spojí medzinárodná autobusová linka
Medzi Prešovom a Rzeszowom bude premávať medzinárodná autobusová linka s prepojením na letisko v poľskej Jasionke. Tá je prispôsobená najmä priamym leteckým linkám do USA a Izraela. Nové dopravné spojenie je výsledkom spolupráce Prešovského samosprávneho kraja a Podkarpatského vojvodstva.
viac
28.04.2022
Trstenú a poľský Chocholów spojí nová autobusová linka
Nová pravidelná medzinárodná autobusová linka na trase Trstená – Suchá Hora – Chocholów začne premávať od 1. mája. Jazdiť bude každý pracovný deň, aj počas víkendov a sviatkov. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
02.05.2022
Nitra posilnila spoje cyklobusu medzi sídliskami a parkom
Cyklobus na linke C35 bude v Nitre jazdiť podľa nového grafikonu. Mestskí poslanci rozhodli, že sa posilnia spoje, ktoré smerujú zo sídlisk Klokočina a Chrenová do mestského parku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %