Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.05.2020 10:20

Nová strecha nad bočnou loďou gotického kostola ochráni nástenné maľby


Na snímke evanjelický gotický kostol v Štítniku v okrese Rožňava, ktorého bočná loď dostala v rámci rekonštrukcie novú šindľovú strechu. Snímka zdroj: (tasr).


Potrebnú ochranu historických nástenných malieb v bočnej lodi gotického kostola v Štítniku v okrese Rožňava zabezpečí nová šindľová strecha, ktorá nahradila pôvodnú schátranú krytinu.


Informoval o tom člen občianskeho združenia (OZ) Gotická cesta Peter Koska, podľa ktorého na obnovu prispeli spolu so Stredoeurópskou nadáciou sumou 828 eur.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo podporiť a zrealizovať obnovu strechy severnej lode evanjelického gotického kostola v Štítniku. Po tejto obnove do kostola nebude zatekať, a tým ochránime vzácne nástenné maľby v interiéri,“ uviedol Koska.

Dodal, že konkrétne ide o christologický cyklus, zobrazenie svätej Barbory, maľby Triumf smrti či legendy Volto santo. Súčasťou rekonštrukcie bol aj predchádzajúci výskum krovu.

Gotický kostol v Štítniku pochádza z 13. storočia a od stredoveku sa zachoval vo vzácne nepoškodenej a neprestavanej podobe. Pôvodne šlo o malý kostol, ktorý však bol počas druhej tretiny 14. storočia rozšírený, čím vznikla trojloďová bazilika. Jeho výstavba sa zavŕšila až v druhej tretine 18. storočia, keď bola dostavaná a zastrešená mohutná veža.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
14.01.2020
Mesto obnovilo historické oplotenie na Františkánskom námestí
Mesto Prešov obnovilo historické oplotenie pred tamojším rímskokatolíckym Kostolom sv. Jozefa. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej bolo dlhodobo v zlom stave a vyžadovalo si rekonštrukciu. Po rokoch opäť skrášľuje Františkánske námestie.
viac
30.10.2020
Dom kultúry dostane nový strešný plášť za viac ako 70 000 eur
Handlovský dom kultúry dostane nový strešný plášť. Práce za viac ako 70 000 eur by mali vyriešiť havarijný stav strechy, ktorá spôsobovala problémy v interiéri najmä počas dažďov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
21.02.2023
Obnova vzácneho kostola je na konci, treba ešte opraviť ochranný múr
Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %