Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.08.2022 02:25

Nová škola v Plaveckom Štvrtku má byť priekopníckou ekologickou stavbou


Ilustračná snímka: (tasr).


Nová základná škola v Plaveckom Štvrtku na Záhorí má byť zelená, digitálna a komfortná pre fyzické i psychické zdravie učiteľov a žiakov.


Ako priekopnícky projekt v štýle ekologickej školskej stavby na Slovensku sa bude uchádzať o podporu z plánu obnovy. Potvrdil to starosta Plaveckého Štvrtka Radoslav Benkovič.

"Začalo sa konanie pre vydanie územného rozhodnutia a do projektovej dokumentácie priebežne zapracovávame doručené pripomienky dotknutých orgánov a organizácií," oznámil. "Predbežne nastavený harmonogram počíta s vyhlásením výzvy, podaním a vyhodnotením žiadosti obce ešte tento rok, aby sa v priebehu budúceho roku mohlo začať s výstavbou základnej školy," informoval.

Nová budova je navrhovaná v štýle smart koncepcie vytvárajúcej zdravé prostredie s využitím prírodných materiálov a obnoviteľných zdrojov energie. "Ráta sa s použitím fotovoltiky, ale i tepelne aktivovaných stropov, ktoré majú regulovať chladenie a temperovanie. Vlhkostný režim zaručia okrem rekuperácie aj hlinené steny v pomere 10 percent z celkových plôch stien. Použitie prírodných, respektíve recyklovaných materiálov má celkovo prevyšovať 50 percent," priblížil architekt Michal Diviš. "Prirodzené osvetlenie bude prichádzať z východných a západných okien, aby sa získalo viac rozptylového svetla ako z horúceho južného slnka. Budova má ambíciu fungovať bez klimatizácie, v jej okolí sa tiež ráta s vodozádržnými opatreniami," dodal.

Nový objekt má vyriešiť súčasné kapacitné a prevádzkové problémy po nútenom zatvorení pôvodnej budovy základnej školy, ktorá je v havarijnom technickom stave. Žiaci sa od septembra 2021 učia v náhradných, "kontajnerových" priestoroch.

S projektom je oboznámený samosprávny kraj i ministerstvo školstva, zaujímal sa oň i úrad predsedu vlády SR Eduarda Hegera. "Boli sme identifikovaní ako oprávnení žiadatelia s vysokou prioritou aj na základe situácie, v ktorej sa obec a základná škola v obci nachádza," objasnil starosta Plaveckého Štvrtka.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR potvrdilo, že v rámci plánu obnovy sú pripravované výzvy zamerané na infraštruktúru regionálneho školstva vrátane budovania kapacít základných škôl. "Predmetné výzvy a ich podmienky budú zverejnené na webe ministerstva," oznámil rezort.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur
Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.
viac
18.05.2020
Výstavba jedálne na ZŠ na Ulici J. Bottu by mala trvať štrnásť mesiacov
Viac ako rok po tom, ako žiaci základnej školy (ZŠ) na Ulici Jána Bottu v Trnave prišli o možnosť stravovania, začína mesto v areáli školy s výstavbou novej jedálne s kuchyňou.
viac
22.02.2021
Bratislava a BSK si zamenia pozemky
Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) si zamenia pozemky. Bývalé Stredné odborné učilište (SOU) energetické i jeho okolie v bratislavskej Záhorskej Bystrici tak má opäť slúžiť verejnosti.
viac
18.03.2021
Modelová škola ako inšpirácia pre inovácie vo vzdelávaní
Inšpiratívna a moderná. Taká má byť modelová škola, ktorá je jedným z projektov ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %