Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
02.11.2023 12:45

Nová legislatíva o majetku obcí rieši aj prevod vlastníctva


Ilustračná snímka


Od stredy je účinná novela zákona o majetku obcí. Zmena sa týka prevodu vlastníctva majetku obce i prevodu majetku hlavného mesta SR Bratislavy a mesta Košice na mestské časti.


V oblasti prevodu majetku hlavného mesta a mesta Košice na mestské časti predkladatelia poukázali na problémy z praxe súvisiace s úpadkom majetku zvereného týmito mestami, ich mestským častiam či s komplikovanými právnymi vzťahmi pri investičných zámeroch na majetku zverenom mestským častiam.         

Do zákona sa preto explicitne uviedla povinnosť správcu udržiavať zverený majetok v užívaniaschopnom stave, ako aj majetok zveľaďovať. Ukotvilo sa tiež právo mestskej časti na primeranú náhradu za zhodnotenie majetku mestám Bratislava a Košice, ktorý bol mestskej časti zverený do správy.         

Novelizácia sa dotýka aj prevodu vlastníctva majetku obce. Má prispieť k transparentnému, efektívnemu a hospodárnemu nakladaniu s majetkom. Rozšíri sa napríklad výpočet zásad hospodárenia s ich majetkom, ktoré stanovujú kritériá s jeho nakladaním pri prevodoch, ako aj nájmoch majetku obce a majú prispieť k efektívnemu nakladaniu. Legislatívna úprava myslí tiež na možnosť vložiť majetok obce aj do kapitálového fondu obchodnej spoločnosti založenej obcou.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Obec by sa mala tento rok stať vlastníkom Turnianskeho hradu
Zrúcanina Turnianskeho hradu, ktorý sa týči na vrchu nad obcou Turňa nad Bodvou (okr. Košice-okolie), je obľúbeným cieľom turistov. Obec chce túto národnú kultúrnu pamiatku tento rok získať do svojho vlastníctva.
viac
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %