Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.05.2023 09:30

NKÚ apeluje na potrebu reformy a zvýšenie efektívnosti miestnej samosprávy


Ilustračná snímka.


Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR apeluje na potrebu reformy miestnej samosprávy a zvýšenie jej celkovej efektívnosti.


Potrebu mali potvrdiť aj nedávne kontroly zamerané na vymáhanie nedoplatkov obcami, poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi a na príjmy obcí počas pandémie. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Mnohé kompetencie, hlavne v prenesenom výkone štátnej správy na samosprávu, nie sú vymedzené dostatočne, čo má často negatívny vplyv na strategické plánovanie zámerov samospráv a ich financovanie," uviedla Bolech Dobáková. Podľa podpredsedníčky úradu Henriety Crkoňovej kontrolnými akciami pravidelne poukazujú, že vnútorný kontrolný systém samospráv je často povrchný a nezameriava sa na systematické monitorovanie plnenia cieľov, účelnosti a hospodárnosti využívania prostriedkov.

Obce podľa úradu vplyvom prijatých opatrení v súvislosti s pandémiou niektoré svoje služby obmedzovali, napriek tomu boli poskytované vo všetkých kritických oblastiach. "Samosprávy počas pandémie preukázali schopnosť prijímať operatívne riešenia zohľadňujúc miestne pomery aj v čase, keď orgány krízového riadenia či ostatné relevantné štátne inštitúcie len diskutovali o možných opatreniach," podotkla Crkoňová.

NKÚ priblížil, že pandémia poukázala na dlhodobo neriešené systémové problémy súvisiace s krízovým riadením a civilnou ochranou, ktoré súvisia s rozdelením kompetencií medzi štátom a samosprávami. "Materiál civilnej ochrany bol v skladoch často exspirovaný, nebol priebežne dopĺňaný a bol k dispozícii v nedostatočnom počte," doplnil s tým, že tretina z kontrolovaných miest a obcí sklad ani nemala.

Tiež upozornil na model pomoci, ktorý často nereflektuje vývoj spoločnosti. "Neustále dokladovanie, prehodnocovanie a prepočítavanie nárokov a príjmov domácností, ktoré sa ocitli pod hranicou životného minima, je administratívne náročné a neefektívne," ozrejmila Crkoňová. Existuje podľa nej riziko, že správa celého systému je finančne nákladnejšia ako samotná vyplácaná pomoc.

Kontrolóri v období rokov 2019 a 2021 napríklad zistili, že údaje zverejňované vo výročných správach ústredia práce nekorešpondovali s dátami v informačných systémoch. "Kontrola preukázala, že existovali domácnosti, ktoré boli reálne v hmotnej núdzi, na poskytnutie finančnej pomoci však nespĺňali podmienky," spresnila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2019
Nájomné bývanie je potrebné podporovať
Drvivá väčšina starostov a primátorov je presvedčená o potrebe podpory nájomného bývania. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
07.09.2020
ZMOS sa sústredí na podmienky a možnosti zhodnocovania majetku samospráv
Možnosti podnikania s majetkom mesta. Výkon kontroly vo vzťahu k majetku samospráv prostredníctvom poistenia a využívanie komunálneho majetku v sociálnom podniku. Aj to sú ciele podujatia, ktoré organizuje Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
04.12.2020
Samospráva je mechanizmus, ktorý musí rozmýšľať strategicky
Samospráva zabezpečuje oblasti, ktoré sa bezprostredne dotýkajú života obyvateľov. Je to živý mechanizmus, ktorý strategicky rozmýšľa, plánuje a rieši veci.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %