Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.07.2022 03:20

Netradičné spoznávanie dejín Slovenského národného povstania


Snímka z podujatia. Zdroj: (OOCR Stredné Slovensko).


Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko prináša tretí ročník interaktívnych komentovaných prehliadok zameraných na dôležitú etapu dejín Slovenska: druhú svetovú vojnu a Slovenské národné povstanie.


V spolupráci s Múzeom SNP sa snaží oživiť v rôznych miestach regiónu málo známe príbehy z tohto obdobia.

Písal sa rok 1944. Večer 29. augusta krátko po 20:00 hodine podplukovník generálneho štábu Ján Golian vyslal vojenským posádkam heslo „Začnite s vysťahovaním!“. To bol signál na začiatok Slovenského národného povstania. Jednej z kľúčových udalostí slovenských dejín, aj vďaka ktorej Slovensko stálo na strane víťaznej koalície.

Názov pre komentované a čiastočne inscenované prehliadky prevzali tvorcovia práve z tohto známeho hesla. Miestami a príbehmi, ktoré sa na nich skutočne udiali záujemcov prevedú historici z Múzea SNP. Nepôjde však o klasický formát komentovaných prehliadok. Odborný výklad bude doplnený o hrané scénky v podaní členov klubov vojenskej histórie, ktorí budú v príslušných kostýmoch a s dobovými rekvizitami. „Návštevníci tak budú mať možnosť nahliadnuť do minulosti inak ako cez školské učebnice či muzeálne vitríny. Prostredníctvom čo najvernejšieho zobrazenia sa ich budeme snažiť vtiahnuť do deja a preniesť tak späť včase,“ povedala Barbora Rekšáková z OOCR Stredné Slovensko.

Séria prehliadok „Začnite s vysťahovaním!“ začína v sobotu 16. júla v Španej Doline. Lukáš Volentier z Múzea SNP objasní pôsobenie partizánov v tejto obci a navyše sa s jedným z nich budete mať šancu stretnúť. Svoje príbehy totiž príde vyrozprávať jeden z posledných žijúcich priamych účastníkov SNP pán Vladimír Strmeň. Prehliadky budú pokračovať 13. augustav Kremnici, kde budú návštevníci okrem iného svedkami zničenia kremnickej mincovne,najdlhšie nepretržite fungujúceho podniku na svete. 17. septembra Lucia Sotáková a Juraj Lepiš z Múzea SNP predstavia tragický osud vypálenej obce Kalište. Sériu ukončí prehliadka 22. októbra v Tisovci.

Prehliadky trvajú zhruba 1,5 hodiny a v rámci jedného dňa budú opakované v dvoch časoch.Vstupenky sú k dispozícii v online predaji na www.zahoramizadolami.sk v sekcii „Rezervuj si zážitok“ alebo na mieste pred začiatkom podujatia. Zážitok je vhodný pre všetky vekové kategórie (odporúčaný vek aspoň 6 rokov). Viac informácií o podujatí a ďalšie tipy na zážitky nájdete na www.centralslovakia.eu.

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Partnermi prehliadok sú Múzeum SNP, KOCR Banskobystrický kraj Turizmus, OOCR Gemer, obec Špania Dolina, mesto Kremnica, mesto Banská Bystrica a kluby vojenskej histórie Ostrô,Západ, Stred Zvolen a Golian.

Autor: (Barbora REKŠÁKOVÁ, OOCR Stredné Slovensko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
04.05.2022
V S. Ľupči pribudla nová ferrata, Horehronie obohatí jazda cyklorikšou
Oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko a Región Horehronie otvorili v utorok na hrade v Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Jej súčasťou budú i viaceré novinky, ako napríklad ferrata na Driekyňskej skale či jazda cyklorikšou v Hronci.
viac
23.06.2022
Vinárske pivničky na strednom Slovensku sa otvoria aj tento rok
O pár dní odštartuje na strednom Slovensku veľká oslava vína. Od piatku do soboty (24.-25.6) budú môcť návštevníci Hontianskej a Veľkokrtíšskej vínnej cesty degustovať vína z viac ako 30-tich zapojených vinárstiev.
viac
22.06.2023
Hontianska vínna cesta umožní nahliadnuť do 31 malých pivníc
Po 31 pivniciach Hontianskej vínnej cesty sa môžu v piatok (23. 6.) a v sobotu (24. 6.) vydať všetci milovníci dobrého vína. Pivnice, ktoré sú inak počas roka verejnosti neprístupné, ležia na trase od Krupiny až po Dudince.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %