Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.04.2023 03:20

Netradičná súťaž pripomenie starobylé jedlá i historické boje


Na snímke obnovená časť Novej pevnosti. Snímka zdroj: (tasr).


Priblížiť revolučné boje v rokoch 1848 a 1849 a prezentovať gastronómiu tohto obdobia je cieľom súťaže Komárňanské vojenské hostiny. Nezisková organizácia Pro Castello Comaromiensi ju organizuje 1. mája v Starej pevnosti v Komárne.


Ako informovali organizátori, súťažiť vo varení jedál z 19. storočia na otvorenom ohni môžu družstvá s ľubovoľným počtom členov. Prihlásiť sa musia najneskôr do 24. apríla. "Súťažiť je možné s akýmkoľvek jedlom konzumovaným v 19. storočí a pripraveným na otvorenom ohni v kotlíku, na ražni či grile. Jedno družstvo môže súťažiť s niekoľkými druhmi jedál, ktoré pripraví na mieste. Kritériami pri hodnotení budú hlavne chuť pripravovaného jedla, dodržanie dobovej receptúry z prvej polovice 19. storočia, jedinečnosť podávania, ale aj vzhľad družstva či atmosféra pri varení," vysvetlili organizátori. Ako doplnili, súťaž vo varení historických jedál bude spojená aj s ukážkou historickej bojovej scény z rokov 1848/1849.

Námetom na vznik podujatia Komárňanské historické hostiny bola udalosť, ktorú vo svojom poviedkovom cykle Revolučné a bojové obrazy opisuje spisovateľ Mór Jókai. "Podrobne píše o tom, že v apríli 1849 veliteľ Komárňanskej pevnosti, generálmajor Richard Guyon upevňoval bojového ducha obrancov pevnosti tým, že pohostil obyvateľov Komárna na hradbách Starej pevnosti. A to pri neustálej delostreleckej paľbe nepriateľa. Našu súťaž organizujeme na pamiatku tejto netradičnej hostiny," doplnili organizátori.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2018
Ružinov v sobotu rozvoňajú zabíjačkové špeciality
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravili pre všetkých milovníkov mäsa tradičné Ružinovské zabíjačkové slávnosti. V sobotu 27. januára od 9.30 v Parku Andreja Hlinku opäť ožijú zvyky, ktoré budú pripomínať tradície výroby zabíjačkových pochúťok.
viac
28.07.2023
Na podujatí Rajecká Anča odvezú cestujúcich zo Žiliny do Rajca historické vozne
Jazdu historickými železničnými vozňami medzi Žilinou a Rajcom môžu absolvovať účastníci podujatia Rajecká Anča. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej sa uskutoční v sobotu 12. augusta a v nedeľu 13. augusta.
viac
07.08.2023
Na Veľkom Draždiaku v Petržalke sa budú plaviť zábavné plavidlá
Na Veľkom Draždiaku v bratislavskej Petržalke sa budú budúcu nedeľu (13. 8.) plaviť rôzne zábavné plavidlá. Konať sa tam bude v poradí štvrtý ročník súťažného podujatia Letná vlna fantázie.
viac
15.02.2024
Webové stránky TSK, Trenčína a Starej Turej bodovali v súťaži Zlatý Erb 2023
Webové stránky miest Trenčín a Stará Turá sa umiestnili v elitnej trojici najlepších internetových stránok miest a mestských častí za rok 2023 v jubilejnom 20. ročníku prestížnej súťaže Zlatý erb. V kategórii samosprávnych krajov obhájil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) umiestnenie za rok 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %