Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.04.2023 10:35

Neplatiči daní a poplatkov dlhujú mestu celkovo viac ako 480 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Neplatiči miestnych daní a poplatkov dlhujú mestu Fiľakovo v okrese Lučenec spoločne viac ako 480 000 eur. Vyplýva to zo zoznamu daňových dlžníkov, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila samospráva.


Ako uviedla hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová, veľká časť dlhu je však nevymožiteľná.

"Niektorí neplatiči sa nachádzajú v hmotnej núdzi, a preto nemôžeme od nich žiadnym spôsobom dlh vymáhať. Zároveň sa v mnohých prípadoch kopia dlžoby za tuhý komunálny odpad u osôb, ktoré dlhodobo žijú v zahraničí a neprodukujú odpad, no nie sú u nás odhlásené a poplatky sú im tak naďalej vyrubované," skonštatovala hovorkyňa mesta.

Samospráva zverejnila zoznam daňových dlžníkov a výšku ich dlhu k 31. decembru 2022. Ide o osoby, ktoré majú voči mestu nevyrovnané pohľadávky za daň z nehnuteľností, poplatok za odpady, daň za psa či daň za užívanie verejného priestranstva. Fyzické osoby mestu dlhujú spoločne vyše 443 000 eur, dlh u právnických osôb predstavuje celkovo viac ako 38 600 eur.

V uplynulých rokoch samospráva pristúpila k vymáhaniu dlhov od neplatičov vo vlastnej réžii. Exekučné poplatky a preto sa ľuďom osobné dlhy neúmerne zvyšovali.

"V roku 2022 sme však usúdili, že sme narazili na svoje limity a v prípade právnických osôb sme opäť pristúpili aj k využívaniu služieb súdnych exekútorov. Pri fyzických osobách zatiaľ ostávame v riešení prípadov vo vlastnej réžii. Využívame aj zákonnú možnosť exekúcie zadržaním vodičského preukazu," doplnila Kovácsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Samospráva chce nedoplatky vymáhať efektívnejšie
Samospráva Fiľakova na juhu Lučeneckého okresu plánuje riešiť otázku nedoplatkov efektívnejšie než doteraz. Podľa predstaviteľov mesta ich mienia v niektorých prípadoch vymáhať bez exekútora a sami siahnu na príjmy dlžníkov.
viac
12.06.2016
Daňoví poplatníci dlhujú mestu desaťtisíce eur
Pohľadávky vrábeľskej radnice voči daňovým poplatníkom sa vlani v porovnaní s rokom 2014 takmer zdvojnásobili.
viac
18.07.2022
Miestne dane a poplatky sú nástroj na skvalitnenie života obyvateľov
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vypracovalo analýzu týkajúcu sa problematiky miestnych daní a poplatkov.
viac
03.01.2023
Obyvatelia mesta zaplatia viac za nehnuteľnosti, odpad i psy
Obyvatelia Fiľakova zaplatia v roku 2023 za nehnuteľnosti, odpad či psy viac. Samospráva pre zvýšené náklady a infláciu pristúpila k zvýšeniu viacerých miestnych daní a poplatkov, poslanci mesta zmeny schválili na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %