Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2016 06:00

Samospráva chce nedoplatky vymáhať efektívnejšie


Ilustračná snímka: (int.)


Samospráva Fiľakova na juhu Lučeneckého okresu plánuje riešiť otázku nedoplatkov efektívnejšie než doteraz. Podľa predstaviteľov mesta ich mienia v niektorých prípadoch vymáhať bez exekútora a sami siahnu na príjmy dlžníkov.


"Vypracovali sme zásady vymáhania nedoplatkov, ktoré sú v správe mesta. Zabezpečí sa nimi jednotný postup pri vymáhaní, zvýšenie efektivity pri výbere miestnych daní a poplatkov, ako aj zníženie nákladov pre samotných dlžníkov," povedala Andrea Mágyelová, prednostka mestského úradu Fiľakovo s tým, že zásady majú zároveň sprehľadniť proces daňového a exekučného konania. "Myslíme si, že ak budeme daňovú exekúciu vykonávať vo vlastnej réžii, zrýchli sa proces vymáhania. Veľmi dôležité je aj to, že dlžníci nebudú musieť platiť vysoké poplatky pre exekútorský úrad," vysvetlila.    

Podľa slov primátora mesta Attilu Agócsa doteraz dlžníci v mnohých prípadoch zaplatili viac na exekútorských poplatkoch, než bol ich samotný nedoplatok. "Nový systém chráni mestskú kasu, ale zároveň má aj sociálny rozmer a chráni neplatičov," podotkol a dodal, že jeho príprava odhalila zaujímavé čísla. "Dozvedeli sme sa, že v meste je až 1500 obyvateľov, ktorým nikdy nebol vyrubený poplatok za komunálny odpad. To predstavuje 15 percent obyvateľov. Budeme spolupracovať so spoločenstvami vlastníkov bytov a ich správcami a hľadať riešenia, aby sme vedeli v rámci egalitárneho prístupu k občanom vyrubiť poplatky od všetkých," konštatoval.       

Do veľkých a komplikovaných exekúcií sa ale samospráva púšťať nebude. "Prípady, v ktorých je potrebné siahať na majetok, naďalej zveríme do rúk exekútorom," zakončil primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Daňoví poplatníci dlhujú mestu desaťtisíce eur
Pohľadávky vrábeľskej radnice voči daňovým poplatníkom sa vlani v porovnaní s rokom 2014 takmer zdvojnásobili.
viac
31.10.2016
Fiľakovo miestny poplatok za rozvoj zatiaľ nezavedie, Lučenec áno
Mestá lučeneckého okresu sa k miestnemu poplatku za rozvoj postavili rozdielne. Zatiaľ čo Fiľakovo v súčasnosti o jeho zavedení neuvažuje, v okresnom sídle už pripravujú príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) s platnosťou od budúceho roka.
viac
23.04.2022
Fiľakovo pripravuje strategické dokumenty, ktoré ovplyvnia budúcnosť mesta
Samospráva Fiľakova sa pustila do prípravy nových strategických dokumentov. Pracuje na novom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, vypracovať dáva aj nový územný plán.
viac
11.04.2023
Neplatiči daní a poplatkov dlhujú mestu celkovo viac ako 480 000 eur
Neplatiči miestnych daní a poplatkov dlhujú mestu Fiľakovo v okrese Lučenec spoločne viac ako 480 000 eur. Vyplýva to zo zoznamu daňových dlžníkov, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %