Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.07.2023 12:05

Navrhnite, kto má byť osobnosťou Žilinského kraja


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj udelí aj tento rok ocenenia osobnostiam, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK. Verejnosť môže svoje návrhy zasielať do 31.8. 2023.


ŽSK udeľuje ocenenia každoročne v dvoch kategóriách Cena ŽSK a Pamätná plaketa. Cenu ŽSK ako najvyššie vyznamenanie udelené samosprávnym krajom môže udeliť Zastupiteľstvo ŽSK osobám, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi a zaslúžili sa o šírenie dobrého mena ŽSK a Slovenska doma a v zahraničí. Držiteľmi tohto ocenenia sú napr. športovci Petra Vlhová a Peter Sagan, manželia Oľga a Ľubomír Feldekovci, speváčka Marcela Laiferová či umelecký drotár Juraj Šerík.

Pamätná plaketa sa udeľuje osobám za vynikajúce tvorivé výkony, významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, športovej, kultúrnej, verejnoprospešnej činnosti a podobne, ako aj za účasť pri záchrane ľudského života. Ocenenie si v minulosti prevzali napr. Michal Meško, spoluzakladateľ kníhkupectiev Martinus, spoločnosť Be Lenka na čele s Jurajom Fehervarim, herečka Jana Oľhová a operný spevák Gustáv Beláček.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „S našim krajom je spätých veľa výrazných osobností a ocenenie, ktoré každoročne udeľujeme je toho dôkazom. Rovnako tomu bude aj tento rok a budem rada, ak verejnosť využije príležitosť spolupodieľať sa na tom, kto sa zapíše do siene slávy našej župy.“

Svoje návrhy na nominácie môže verejnosť zasielať do 31.8.2023 (štvrtok). Potrebná je krátka charakteristika a súhlas nominovanej osobnosti. Návrh je možné zaslať prostredníctvom emailu navrhosobnosti@zilinskazupa.sk, písomne alebo osobne na Úrade ŽSK, Kancelária predsedníčky ŽSK, Komenského 48, Žilina. O tom, kto pribudne do siene slávy Žilinskej župy sa dozvieme na slávnostnom oceňovaní, ktoré sa spravidla uskutočňuje koncom roka.

 

 

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Ocenia osobnosti a produkty cestovného ruchu Prešovského kraja 2017
Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené štyrom osobnostiam. Odborná porota tiež vybrala tri NAJ produkty roku 2017, ktoré prispeli k rastu návštevnosti a propagácii kraja.
viac
23.03.2018
ŽSK predstavil komplexný plán rozvoja Žilinský kraj 22+
Urobiť zo Žilinského kraja najlepšie miesto pre rodiny a dosiahnuť, aby sa doň sťahovali ľudia z iných častí Slovenska, je hlavným cieľom komplexného plánu rozvoja s názvom Žilinský kraj 22+. Na ostatnom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK ho predstavila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
viac
11.07.2019
Nominuj osobnosti na Ocenenia BSK
Príležitosť nominovať výnimočné osobnosti z Bratislavského kraja, ktoré prispeli k jeho spoločenskému a ekonomickému rozvoju a dobrej reprezentácii doma či v zahraničí, je tu aj tento rok.
viac
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %