Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 04:05

Národný projekt Barnahus: Komplexná pomoc pre detské obete trestných činov


Národný projekt Barnahus


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky pripravuje národný projekt Barnahus, ktorý sa zameriava na poskytovanie komplexnej pomoci deťom a dospievajúcim, ktorí sa stali obeťami alebo svedkami trestných činov.


V rámci tohto projektu vzniknú štyri centrá Barnahus v Komárne, Rimavskej Sobote, Rožňave a Prešove. Cieľom je zabezpečiť, aby deti dostali potrebné posúdenie, liečbu a podporu na jednom mieste, čím sa predíde ich opakovanému vypočúvaniu a zníži sa ich traumatizácia.

Projekt, s finančnou alokáciou 32 miliónov eur, vychádza zo strategického cieľa predchádzať inštitucionálnemu násiliu, pričom implementuje osvedčený model z Islandu. Na projekte spolupracujú viaceré relevantné inštitúcie vrátane polície, prokuratúry a zdravotníckych zariadení, a je spolufinancovaný z fondov EÚ v rámci Programu Slovensko.

Prečítajte si ďalšie informácie o národnom projekte Barnahus.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Ministerstvo vytvorí osem kontaktných miestností pre obete trestných činov
Umožní to národný projekt Ministerstva vnútra SR s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, na ktorý je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyčlenená suma 4,1 milióna eur.
viac
21.08.2019
Národný projekt Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnila Oznámenie o možnosti predkladania žiadostí o zapojenie sa do národného projektu Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby.
viac
31.12.2019
V informačných kanceláriách vyhľadalo pomoc viac ako 250 ľudí
Informačné kancelárie riešia celú škálu trestnej činnosti: problematika domáceho násilia predstavuje až 16 %, obetí podvodu je 23 % a približne 30 % tvorí netrestná agenda.
viac
26.11.2022
Na Slovensku sa začína kampaň Zastavme násilie na ženách
Násilie na ženách môžme zastaviť, ženy a dievčatá sa v spoločnosti musia cítiť v bezpečí a rešpektované. Skonštatovalo to Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách Inštitútu pre výskum práce a rodiny pri príležitosti Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %