Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.01.2020 10:25

Najviac starostov a primátorov majú na kandidátkach KDH a Most-Híd


Voľby 2020


Hoci medzi 25 kandidujúcimi politickými subjektmi sú aj Starostovia a nezávislí kandidáti, najväčší počet šéfov obecných a mestských samospráv, ktorí sa uchádzajú o mandát zákonodarcu, možno nájsť na kandidátnych listinách iných strán a hnutí. Vyplýva to z oficiálnych zoznamov uchádzačov.


Najväčšie zastúpenie starostov a primátorov majú na svojej kandidátke strany KDH a Most-Híd, šéfovia miestnej územnej samosprávy tvoria v 150-členných zoznamoch vyše pätinu uchádzačov o poslanecký mandát.       

Vyše 20 starostov a primátorov má na svojej kandidátke Slovenská národná strana (SNS) i koalícia Maďarská komunitná spolupatričnosť, presne 20 Smer-SD, ktorý má spolu s KDH aj najviac (5) kandidujúcich primátorov. Viac ako desať starostov a primátorov sa bude uchádzať o hlasy voličov v parlamentných voľbách aj medzi kandidátmi Dobrej voľby, takmer desať je ich na kandidátnej listine OĽaNO.       

Na kandidátkach Za ľudí i spomínaného zoskupenia Starostovia a nezávislí kandidáti je šesť primátorov či starostov, Sme rodina a ĽSNS nominovali po piatich.       Po troch kandidátoch majú na svojej kandidátke aj strany Vlasť a SaS.       

Dvoch starostov (z obcí Dobrá Niva a Matysová) majú na kandidátke Socialisti.sk.       

Jedného kandidáta z primátorov a starostov (primátorku Prievidze) má na kandidátke koalícia PS-Spolu, rovnako tak Demokratická strana (starostka obce Mlynky) Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby (starosta obce Kordíky) či Hlas pravice (starosta obce Drienovská Nová Ves).       

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák pripomenul, že v predchádzajúcich parlamentných voľbách (2016) mal zo súčasných strán v NR SR najvyšší počet kandidujúcich primátorov a starostov Most Híd (34). Podľa zdrojov ZMOS sa v porovnaní s rokom 2016 zvýšil počet kandidujúcich primátorov/starostov pri Smere-SD (z deviatich na 20), OľaNO (z troch na deväť), Sme rodina (z jedného na päť) i ĽSNS (z 0 na päť), taktiež aj SaS (z jedného na troch).      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2016
Majetkové priznania primátorov, starostov a poslancov mestských zastupiteľstiev
Blíži sa 31. marec, a to je čas, kedy si musia starostovia obcí/primátori miest/starostovia mestských častí v Bratislave a v Košiciach, ale aj poslanci splniť povinnosť o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č.545/2005 Z. z.
viac
29.01.2018
Predstavitelia TTSK pokračujú v stretnutiach so starostami a primátormi
Starostovia a primátori obcí a miest okresu Galanta sa stretli v pondelok s predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefom Viskupičom a jeho zástupcami.
viac
14.12.2019
O mandát v NR SR sa uchádzajú aj bratislavskí starostovia
Kandidátmi na budúcich zákonodarcov sú aj viacerí starostovia a vicestarostovia bratislavských mestských častí, rovnako tak predstavitelia vedenia hlavného mesta SR Bratislavy i Bratislavského samosprávneho kraja.
viac
15.01.2020
Aplikácie na požiadanie o voľbu poštou využilo najmenej 86-tis. občanov
Aplikácie, ktoré ponúkali možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia, využilo najmenej 86-tis. občanov. Vyplýva to zo štatistík iniciatív Srdcom doma a Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %