Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.02.2023 07:45

Nájom v mestských bytoch sa nezvýši, návrh nemal dostatočnú podporu v MsZ


Ilustračná snímka.


Nájom v mestských bytoch v Poprade sa zvyšovať nebude. Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom rozhodli poslanci, v pléne sa nenašla trojpätinová väčšina, ktorá by návrh mesta na zvýšenie podporila.


Ide o bytové domy na uliciach Rázusova, Továrenská štvrť, Levočská, Štúrova a Suchoňova. "Robíme tam viacero úkonov, revízie, servis, opravy a podobne. Napríklad v bytových domoch na Rázusovej a Továrenskej ulici sa nájomné nezvyšovalo už 14 rokov a za to obdobie šli všetky materiály a služby hore," zdôvodnil pri prezentácii materiálu vedúci organizačného odboru na mestskom úrade René Šoltés. Konkretizoval, že suma nájmu závisí od štvorcových metrov, v prípade jednoizbového bytu na Rázusovej navrhli zvýšenie na úrovni 19 eur mesačne, na Továrenskej štvrti v dvojizbovom byte to bolo o 36 eur za mesiac.

Časť poslancov z klubu Poprad na 1. mieste so zvýšením nesúhlasila, keďže ide podľa nich o nízkopríjmovú skupinu ľudí a tento krok ich zaťaží. "Poznáme príjmy týchto ľudí a podľa toho prepočítavame nájom a každý z nich to bude schopný platiť. Inak by sme k tomu nepristúpili, lebo by sme si vytvorili ďalších neplatičov," reagoval v diskusii Šoltés. Za zvýšenie nájmu hlasovali poslanci z klubu Pre mesto Poprad, ktorí argumentovali najmä zvyšovaním cien materiálov, služieb i poplatkov vo viacerých mestách či obciach na Slovensku.

Výška nájmu v týchto bytoch je vypočítaná podľa obstarávacích cien bytov na základe opatrenia rezortu financií o regulácii cien nájmu. Z toho vyplýva, že je možné určiť nájom bytov v rozpätí od jedného do piatich percent z obstarávacích nákladov. Mesto navrhovalo zvýšiť túto tarifu na Rázusovej ulici a ulici Továrenská štvrť o jedno percento, o pol percenta v bytovom dome na Levočskej ulici, o 1,5 percenta na Štúrovej ulici a najvyšší nárast navrhovala radnica na Suchoňovej ulici, kde sa mala zvýšiť z dvoch na štyri percentá. Z materiálu tiež vyplýva, že pri určení výšky nájmu samospráva prihliadala na predpokladané náklady na bežnú údržbu a odborné prehliadky technických zariadení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Aktualizáciu územného plánu Popradu dokončujú po takmer dvoch rokoch
V Poprade dokončujú práce na najdôležitejšom dokumente z pohľadu jeho ďalšieho rozvoja, a to zmene a doplnku 2016 Územného plánu mesta Poprad (ÚPN).
viac
09.09.2019
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Tamojší mestskí poslanci totiž na rokovaní zastupiteľstva schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré pripravil sociálny odbor.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
24.11.2023
Bratislava: Nájom bytov vo vlastníctve mesta bude mať nové pravidlá
Nájom bytov vo vlastníctve hlavného mesta bude mať v budúcnosti nové pravidlá. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. septembra 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %