Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.09.2019 02:30

Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Tamojší mestskí poslanci totiž na rokovaní zastupiteľstva schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré pripravil sociálny odbor.


Z materiálu, ktorý predložila na zastupiteľstvo vedúca odboru Petra Zavacká, vyplýva, že dôvodov na zvyšovanie úhrad je niekoľko, okrem iného podľa nej nedošlo k úpravám od roku 2008.       

Ďalšími dôvodmi sú neustále sa zvyšujúce prevádzkové náklady, rast inflácie aj platov zamestnancov a tiež zvyšovanie kvality poskytovania služieb či dlhodobá udržateľnosť vzhľadom na starnutie populácie. Zároveň podľa samosprávy došlo za sledované obdobie k zvýšeniu dôchodkov o takmer 31 percent, čo mesto taktiež zohľadnilo. „Predkladaný návrh zmien vo VZN týkajúci sa najmä zmeny úhrad za sociálne služby sa pripravoval veľmi citlivo a s prijímateľmi sociálnych služieb sa uskutočnil konštruktívny dialóg o potrebe prijatia tohto návrhu. Zvýšenie navrhovaných úhrad sa pohybuje na úrovni od 17,39 do 66,67 percenta. Poprad si však medzi mestami na Slovensku aj naďalej udrží líderskú pozíciu poskytovateľa kvalitných, a hlavne cenovo prijateľných sociálnych služieb,“ ubezpečila Zavacká.       

Poslankyne Tatiana Husárová a Helena Mezenská považujú zvýšenie poplatkov za drastické a neprimerané, aj z tohto dôvodu návrh nepodporili. „Chýba mi dôsledková analýza na súčasnú skladbu klientov, aký to bude mať na nich dosah. Mnohí majú zdravotné problémy a vysoké doplatky na lieky. Zaujíma ma tiež, aký kľúč sa použil na zvyšovanie jednotlivých úhrad, niekde sa zvýšili o pár percent, inde až o 50 percent. Zároveň sa podľa môjho názoru nezohľadnil pri tomto návrhu fakt, že v budúcom roku sa zvýšia príjmy zo štátu v tejto oblasti. Súhlasím so zvyšovaním úhrad, pretože sa naozaj od roku 2008 nezvyšovali, ale som za to, aby sa to uskutočnilo citlivo,“ skonštatoval poslanec Jozef Košický, ktorý v minulosti pôsobil ako riaditeľ Centra sociálnych služieb (CSS) v Poprade a k návrhu mal viaceré výhrady. Zároveň vníma negatívne fakt, že hoci sociálny odbor na tomto návrhu pracoval osem mesiacov, poslanci sa k nemu dostali niekoľko dní pred schvaľovaním.       

Zuzana Kvaková, ktorá je v súčasnosti poverená vedením CSS, upozornila na to, že úhrada ich klienta za mesiac bude aj po zvýšení na úrovni maximálne 337 eur. „Viac nezaplatí nikto. V priemere sa táto úhrada zvýši o 79 eur, áno, je to dosť peňazí, ale treba prihliadať na to, že sa desať rokov poplatky nezvyšovali vôbec, preto sa nárast javí vysoký,“ ozrejmila. Poplatky sa zvýšia v Zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia, v zariadeniach pre seniorov s opatrovateľskou službou i pre deti do troch rokov, tiež v dennom stacionári, v jedálni a za opatrovateľskú a prepravnú službu.       

„Myslím si, že mesto Poprad poskytuje kvalitné sociálne služby, za ktoré sa poplatky nezvyšovali - a donekonečna sa nedá takto fungovať. Za pozitívum považujem, že tento návrh prerokovali aj so samotnými klientmi a tí sami uznali, že je potrebné pristúpiť k zvýšeniu úhrad. Treba si vážiť aj prácu zamestnancov sociálnych služieb, ktorých ohodnotenie je často veľmi slabé,“ oponuje poslankyňa Alena Madzinová.

Z predloženého materiálu vyplýva, že obyvatelia nad 62 rokov tvorili ku koncu minulého roka takmer 24 percent z celkového počtu 50.161 Popradčanov a tento počet sa každým rokom zvyšuje. „Sme viacerí od roku 2008 zodpovední za to, že sa to nezvyšovalo priebežne a možno citlivejšie,“ skonštatoval na záver v diskusii primátor mesta Poprad Anton Danko.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
Zamestnancom sociálnych zariadení v Trnavskom kraji zvýšili mzdy
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil od druhého polroka tohto roku na zvýšenie platov zamestnancov zariadení sociálnych služieb sumu vyše milióna eur. Ďalší milión eur uvoľnil ku koncu roka aj na jednorazovú odmenu pre týchto pracovníkov.
viac
29.12.2018
Kapacita zariadení pre seniorov na Slovensku je alarmujúco nedostatočná
Najvyšší kontrolný úrad vyzýva zodpovedných prijímať také strategické opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kapacít zariadení sociálnych služieb pre seniorov a zároveň povedú k lepšiemu finančnému ohodnoteniu práce opatrovateľov.
viac
13.04.2023
Obnova objektu sociálnych služieb na Levočskej ulici potrvá päť mesiacov
Rekonštrukcia objektu sociálnych služieb na Levočskej ulici v Poprade by mala trvať viac ako päť mesiacov, mesto nedávno podpísalo zmluvu o dielo so zhotoviteľom stavby. Stavebné práce si podľa zverejnenej zmluvy vyžiadajú takmer 430 000 eur.
viac
26.05.2023
Mesto zvýši úhrady za niektoré sociálne služby v jeho zariadeniach
Hlavné mesto zvýši od júla úhrady za niektoré sociálne služby poskytované vo svojich mestských zariadeniach. Týka sa to zvýšenia úhrady za odborné činnosti a za ubytovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %