Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.05.2023 10:35

Mesto zvýši úhrady za niektoré sociálne služby v jeho zariadeniach


Ilustračná snímka.


Hlavné mesto zvýši od júla úhrady za niektoré sociálne služby poskytované vo svojich mestských zariadeniach. Týka sa to zvýšenia úhrady za odborné činnosti a za ubytovanie.


Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci, keď schválili nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Zároveň s účinnosťou od januára 2024 sa dopĺňa valorizačný mechanizmus.

Magistrát podotýka, že náklady na prevádzku zariadení od roku 2013 kontinuálne rastú. Financovanie primárne stojí na strane mesta, okrem príspevku z rezortu práce. "Náklady na bežné výdavky do roku 2022 narástli o 116 percent oproti roku 2013, pričom až 68 percent nákladov predstavujú náklady na mzdy a odvody," uvádza sa v dôvodovej správe materiálu. Úprava VZN z roku 2022 sa týkala stravovania, výraznejšie zmeny sa však podľa hlavného mesta nediali posledných 12 rokov.

Najnovšia úprava VZN sa zameriava v prvom rade na úhrady za odborné činnosti, pričom stanovuje tri úrovne úhrady. Za I. až IV. stupeň odkázanosti vo výške troch eur, za V. stupeň vo výške 3,25 eura a za VI. stupeň vo výške 3,50 eura na deň a osobu. Doteraz sa tieto sumy pohybujú od 0,10 do 2,26 eura.

Rovnako sa zameriava na navýšenie úhrady za ubytovanie. Konkrétne za jeden štvorcový meter (m²) podlahovej plochy na 0,15 eura (pôvodne 0,13 eura) a za viac ako 16 m² podlahovej plochy obytnej miestnosti na 0,35 eura (pôvodne 0,30 eura). Ak prijímateľ užíva obytnú miestnosť sám a nemá vlastné hygienické zázemie, ide o jedno euro na deň na osobu (pôvodne 0,10 eura), ak má, tak ide o 1,5 eura. Suma za úhradu je znížená, ak je obytná miestnosť vybavená meracím zariadením na meranie odberu elektrickej energie a prijímateľ si spotrebu elektrickej energie hradí z vlastných financií.

Priemerná výška mesačnej úhrady v mestských zariadeniach bola k septembru 2022 na úrovni 301 eur, po zvýšení úhrad predstavuje 383 eur. Mesto odhaduje, že narastie počet prijímateľov, ktorých výška dôchodku nepokrýva celú výšku úhrady, a to z 12 na 29 percent. V takýchto prípadoch sa situácia rieši s rodinou prijímateľa, s ktorou je následne uzatvorená zmluva o doplácaní rozdielu úhrady. Po zmapovaní situácie nebude možné zapojenie rodiny u približne ôsmich percentách prijímateľov.

"Odhadovaný výnos z navýšenia úhrad v mestských zariadeniach predstavuje v tomto roku 0,45 milióna eur. Výnos odhadovaný na celý kalendárny rok 2024 predstavuje 900 000 až 1,2 milióna eur," konštatuje materiál. Výnos sa navrhuje čerpať na opatrenia pre zvýšenie kvality poskytovaných sociálnych služieb, a to najmä na zlepšenie pracovných podmienok a riešenie kritickej personálnej situácie na vybraných pracovných pozíciách, ako aj na dorovnanie miezd. Využiť by sa mohli aj ako rezerva pre prípad potreby dofinancovania pripravovaného projektu nízkokapacitného sociálno-zdravotného zariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2019
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Tamojší mestskí poslanci totiž na rokovaní zastupiteľstva schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré pripravil sociálny odbor.
viac
11.06.2021
Ružinovčania sa môžu vyjadriť k ponuke a kvalite sociálnych služieb
Obyvatelia bratislavského Ružinova sa môžu vyjadriť k ponuke a kvalite sociálnych služieb, ktoré poskytuje mestská časť. Urobiť tak môžu vyplnením anonymného on-line dotazníka.
viac
25.05.2023
Mesto obnoví výber dane za užívanie verejného priestranstva
Hlavné mesto obnoví výber dane za užívanie verejného priestranstva. Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci schválením novely všeobecne záväzného nariadenia (VZN).
viac
30.06.2023
Seniori budú môcť využiť služby inteligentnej domácej asistentky
Osamelí prievidzskí seniori budú môcť využiť služby inteligentnej domácej asistentky (IDA). Poskytovanie novej sociálnej služby zaradilo mesto do príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Na svojom rokovaní tento týždeň ho schválili mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %