Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.06.2016 06:48

Nahradí tradičný asfalt na cestách plast?


Cesty z plastu môžu už do budúcna nahradiť tie asfaltové. Foto: volkerwessels.com


Tradičné asfaltové cesty, ktoré sa nachádzajú aj u nás, si vyžadujú neustále opravy. Asfalt je celoročne vystavovaný rôznemu počasiu, čo sa časom odrazí na jeho stave, najčastejšie v podobe výtlkov.


Tie nám vedia cestovanie znepríjemniť, v horšom prípade nám môžu poškodiť auto. Holandská spoločnosť VolkerWessels priniesla koncept nových plastových ciest, ktoré by mali nahradiť tradičné asfaltové cesty.

Pre niekoho utópia, pre iných možná realita. Faktom zostáva, že odhodený a nepotrebný plastový odpad pohlcuje našu planétu. Často sa hromadí nielen na skládkach, ale aj v moriach, kde je zastúpený vo veľkom množstve.

Problematiku plastového odpadu sa snaží svojim projektom „PlasticRoad“ vyriešiť spoločnosť VolkerWessels. Spoločnosť pred časom prišla s myšlienkou výstavby plastových panelov, ktoré by mali nahradiť klasické cesty z asfaltu. Na výrobu panelov zo 100 % recyklovaného materiálu by im mal poslúžiť najmä morský plastový odpad.

Plastové cesty – v čom by mali priniesť zmenu?

Ľahká konštrukcia cesty – cesta by mala byť vyrobená z jednotlivých panelov, ktoré sa do seba pri výstavbe jednoducho poskladajú. Výstavba cesty sa značne urýchli na dobu niekoľkých týždňov – oproti klasickým cestám, pri ktorých trvá výstavba mesiace až roky. Vnútorná časť cesty by mala byť dutá, vďaka čomu by sa vytvoril priestor pre prietok dažďovej vody, alebo pre káble a potrubie, ktoré môže byť vedené práve týmto priestorom. Cesty z plastu by mali byť bezúdržbové a spoločnosť uvádza až trikrát dlhšiu životnosť oproti asfaltovým cestám. V prípade poškodenej časti cesty by sa diel jednoducho vymenil za nový. Cesta by mala zvládať teploty v rozmedzí od - 40 °C až do + 80 °C. Tony plastového odpadu by tak mohli byť recyklované a opäť využité.

Plastové cesty majú podľa firmy VolkerWessels mnoho výhod.   Foto: volkerwessels.com

Prvou krajinou, v ktorej by sa mala revolučná cesta z plastu postaviť, je holandské mesto Rotterdam. Predtým však ešte projekt čaká obdobie testovania.

To, ako by mali nové plastové cesty vyzerať, si môžete pozrieť prostredníctvom videa v priloženom linku: https://www.youtube.com/watch?v=70-Jnw1CgT0

Zrejme si ešte počkáme, kým sa takéto cesty z plastového odpadu začnú stavať aj u nás. Otázne je aj to, či by firma zaoberajúca sa výrobou týchto panelov z recyklovaného materiálu mala na Slovensku dostatok materiálu na ich výrobu. Dovoz plastového odpadu z morí by mohol byť pridrahý a množstvá vytriedených plastov na Slovensku sú stále nízke. Väčšina plastov stále končí v zmesovom komunálnom odpade. Priemerný Slovák vytriedi len 6,85 kg plastov, čo je iba 2,12 % z toho, čo reálne vyprodukuje. Uvidíme, či sa nám tieto čísla podaria zvýšiť vďaka novej odpadovej legislatíve podarí. Dovtedy môžeme Holanďanom iba tíško závidieť.

Autor: SZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Plastové tašky sú obrovskou ekologickou záťažou
Slováci plastové tašky milujú. Spotrebovávajú ich dvojnásobne viac napriek tomu, že sú obrovskou ekologickou záťažou.
viac
20.09.2016
Solárne elektrárne – budúce environmentálne záťaže
Už vám napadlo, čo bude so solárnymi panelmi po tom, čo skončí obdobie finančnej podpory obnoviteľných zdrojov energie? Zostane nám na poliach a stráňach veľká kopa šrotu? Kto sa postará o likvidáciu fotovoltaických panelov? Myslel niekto na to?
viac
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
25.05.2018
Bioodpad sa stal podstatnou zložkou na zvyšovanie recyklovania
Slovensko má do roku 2020 recyklovať 50 percent komunálnych odpadov. Taký je zámer Európskej komisie. Aj keď sa to podľa posledného známeho údaja (23 percent recyklácie - Eurostat za rok 2016) zdá nepravdepodobné, rozhodne sa k 50 percentám môžeme výrazne priblížiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %