Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2021 12:25

Na Sysľovských poliach zaregistrovali po rokoch mláďa dropa fúzatého


Drop fúzatý (Otis tarda) - mláďatá. Snímka zdroj: (dropy.sk).


V Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave zaregistrovali po dlhých rokoch mláďa dropa fúzatého. Náhodou naň natrafili rakúski ochranári pri pravidelnom sčítaní dropov.


Upozornila na to Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, podľa ktorej k tomu prispeli aj práce na kompenzačnom opatrení (náhrada za biotopy zničené pri výstavbe diaľnice D4), ktoré spočívalo v zatrávnení polí.

„Nielenže na ploche lovia dravce (orliak, haja tmavá), pre ktoré bolo zatrávnenie určené. Zatrávnenie sa však navrhlo takým spôsobom, aby vyhovovalo aj dropom, a tie sú späť,” skonštatovali ornitológovia na sociálnej sieti. Zmes tráv sa podľa ich slov navrhla tak, aby brala ohľad aj na jedného z najťažších lietajúcich vtákov na svete. Orliaky bolo na ploche vidieť skôr, dropy zmes ocenili až neskôr.

Najväčšia plocha, ktorá bola zatrávnená a je súčasťou kompenzačných opatrení, bola vybratá po rokovaniach s ministerstvom dopravy, ministerstvom životného prostredia i ďalšími štátnymi inštitúciami. „Kompenzačné opatrenie prináša už aj prvé výsledky priaznivé pre životné prostredie. Okrem toho, že tu loví orliak morský, zahniezdili sa tu aj dropy, pričom v danej lokalite sa momentálne nachádzajú jediné mláďatá dropa prítomné na území SR,” informoval hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

V júni bolo podľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko na Sysľovských poliach pozorovaných tak veľa dropov, ako už dlhé roky nie. Vhodných biotopov na hniezdenie bolo totiž v území dlhé roky minimum. „Dropy boli v území počas zimovania, no v hniezdnom období zmizli. Nemali totiž kde byť. Chýbali úplne trávne porasty či viacročné krmoviny,” vysvetlili ornitológovia. Toto sa však za posledné dva roky čiastočne zmenilo a podiel trávnych porastov v území narástol z 0,06 na 2,48 percenta z chráneného územia. Ochranári podotýkajú, že vhodné biotopy tvoria stále len zanedbateľný zlomok.

Sysľovské polia sú jediné územie, kde dropy na Slovensku prežívajú. Sú aj najdôležitejším zimoviskom a tokaniskom dropa v slovensko-rakúsko-maďarskom trojhraničí. Ornitológovia a ochranári veria, že ak sa tam podarí dropy udržať, rozšíria sa aj na Žitný ostrov. „Ak sa začnú šíriť, tak nás čaká ešte veľa práce v ošetrení elektrických vedení, ktoré boli jednou z hlavných príčin ich vymiznutia z tejto časti Slovenska,” podotkli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého
Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
23.02.2021
Za prvý týždeň sa sčítala viac ako tretina obyvateľov
Počas prvého týždňa sčítania obyvateľstva vyplnilo elektronický dotazník 1.942.402 ľudí, teda 34,92 percenta obyvateľov SR.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %