Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.04.2024 01:05

Na Štefánikovom nábreží v Ružomberku vysadili prvý zelený ostrov v meste


Snímka zdroj: Ružomberský magazín


Prvý zelený ostrov v meste Ružomberok vysadili v týchto dňoch na Nábreží Milana Rastislava Štefánika. Vznikol na ostrovčeku, ktorý predeľuje hlavný cestný ťah mestom. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.


Dodal, že v lokalite vysadili 18 javorov poľných. V ďalšej etape revitalizácie na zelenom ostrove pribudnú kvetinová lúka a jarné cibuľoviny. Projekt stál 13.000 eur.         

Primátor Ľubomír Kubáň poznamenal, že jednou z priorít vedenia mesta je revitalizácia existujúcich a tvorba nových kvalitných verejných priestranstiev v Ružomberku. Ich súčasťou budú aj zelené ostrovy. "V podobných aktivitách na podporu budovania zelenej infraštruktúry chceme pokračovať. Okrem mestskej kasy budeme financie na realizáciu získavať aj u externých partnerov, podobne ako to bolo aj v tomto prípade," povedal Kubáň.         

Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku pri ceste, ktorou denne prejde približne 35.000 áut, prinesie skrášlenie priestoru. Vybrané dreviny tiež napomôžu odhlučneniu, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov.         

Pri realizácii projektu sa spojili samospráva, organizátori podujatia Behaj lesmi z Asociácie športu pre radosť a súkromná spoločnosť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
22.05.2018
Chýbajúce kanalizácie na Žitnom ostrove sa môžu dobudovať z eurofondov
Dobudovaná kanalizácia chýba asi tretine z takmer 100 obcí na Žitnom ostrove. Situáciu majú pomôcť riešiť milióny z eurofondov. Má sa tak znížiť aj riziko znečistenia vôd.
viac
03.03.2020
Staré stromy pri Váhu v Ružomberku nahradia mladé hraby
Prestarnuté stromy, ktoré rastú pozdĺž Váhu pri Žilinskej ceste v Ružomberku, nahradia mladé hraby. Vedenie mesta sa rozhodlo 26 stromov odstrániť po tom, čo ich dendrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) označili za rizikové.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %