Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.03.2020 02:45

Staré stromy pri Váhu v Ružomberku nahradia mladé hraby


Ako náhradu za staré topole vysadia pri Váhu hraby, ktoré nespôsobujú alergie a sú stabilnejšie.


Prestarnuté stromy, ktoré rastú pozdĺž Váhu pri Žilinskej ceste v Ružomberku, nahradia mladé hraby. Vedenie mesta sa rozhodlo 26 stromov odstrániť po tom, čo ich dendrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) označili za rizikové.


Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla nevydržia silný vietor, mnohé sú choré a na sklonku života.

„Topole, ktoré nasadili ako vetrolamy 50 rokov dozadu, sú dnes v štádiu neskorej dospelosti. Ich prirodzenou vlastnosťou v čase degradácie je zhadzovať konáre, ktoré predstavujú záťaž. Preto sa stávajú nebezpečnými pre okolie,” skonštatoval Mydlo.

Podľa hovorcu sa rozhodnutie o výrube nerodilo ľahko, pretože stromy vytvárajú typickú ružomberskú kulisu. Vzhľadom na to, že stromov je v lokalite viac než 70, padlo rozhodnutie urobiť to čo najskôr. Dôvodov bolo okrem odporúčania expertov viacero. „Cyklotrasa, ktorá pomaly vzniká aj v našom meste, bude kopírovať trasu chodníka pri Žilinskej ceste. Preto ak by sme s nevyhnutným výrubom otáľali, okrem rizika, ktoré by tam pre nás vznikalo, ohrozili by sme poškodením aj cyklotrasu, ktorá by už o pár rokov mohla byť v meste realita. Úkon pomôže pripraviť peknú kulisu a aj vybavenosť na to, že sa tam jedného dňa prevezieme na bicykli,” vysvetlil Mydlo.

O odstránenie všetkých poškodených stromov sa mesto postará do konca marca. Hneď nato sa začne s čistením a náhradnou výsadbou. „Hľadali sme vhodného kandidáta a po konzultácii s odborníkmi sme dospeli k tomu, že najideálnejším nástupcom topoľov bude hrab,” doplnil Mydlo. Ide o "brezovitý" strom, ktorý dorastá do nižšej výšky ako topoľ, nespôsobuje alergie, je stabilnejší a jeho telo pôsobí ako vetrolam.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
21.06.2021
V Trnave pilujú stromovú aleju na Rybníkovej ulici
Trnavská radnica začala počas víkendu s výrubom podstatnej časti stromov v najstaršej a jednej z mála kompaktných stromových alejí v meste. Podľa už skôr zverejnených zámerov má byť zlikvidovaných 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Stromy majú zhruba 70 rokov a lemovali rušnú Rybníkovú ulicu.
viac
06.09.2023
Pri obnove Cesty slobody vyrúbali stovky stromov, začala výsadba nových
Počas rekonštrukcie Cesty slobody vo Vysokých Tatrách vyrúbali stovky stromov, teraz začala výsadba nových. Celkovo ich v rôznych lokalitách od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu pribudne 2000. Uviedol to primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %