Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.05.2023 02:25

Na Slovensku obnovia 12 vybraných rašelinísk


Na snímke Klinské rašelinisko v Kline, okres Námestovo 3. mája 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Na Slovensku obnovia počas najbližšieho roka 12 vybraných rašelinísk. Lokality sú rozmiestnené v severných častiach Slovenska. Informoval o tom Ján Šeffer z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne. Jednou z vybraných lokalít je Klinské rašelinisko na Orave, kde v stredu odborníci odoberali vzorky pôdy


"Klinské rašelinisko je jedným z najstarších chránených území, ktoré vzniklo na hornej Orave. Zhruba v 70. rokoch bola táto lokalita odvodnená. To spôsobilo asi najväčšiu degradáciu tohto rašeliniska. V súčasnosti tu môžeme vidieť výrazné zarastanie, čo je jedným z hlavných znakov toho, že rašelinisko stráda a hydrologický režim nie je taký, aký by mal byť," priblížil Šimon Kertys, poverený riadením Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava.

Na projekte spolupracujú experti Nórskeho inštitútu pre výskum prírody NINA. Z odobratých vzoriek rašeliny budú analyzovať obsah uhlíka. Zároveň merajú hĺbku rašeliny v celej lokalite. "Cieľom je zistiť, koľko uhlíka dokážu rašeliniská viazať a pri akých podmienkach je ich potenciál využitý," povedala Magni Kyrkjeeide z Nórskeho inštitútu pre výskum prírody NINA.

Inštitút Daphne so Štátnou ochranou prírody urobili vegetačný a hydrologický prieskum lokalít. "Na základe toho sme pripravili tzv. obnovné plány pre každú lokalitu. Na Klinskom rašelinisku budeme realizovať najmä odstraňovanie náletových drevín," vysvetlil Šeffer.

Projekt sa začal vo februári 2022 a skončí sa v apríli roku 2024. Jeho cieľom je zvýšiť kapacitu rašelinísk zadržiavať vodu v krajine a viazať uhlík. Projekt sa zaoberá obnovou rašelinísk na Slovensku s cieľom zastavenia ich degradácie. Pilotnými lokalitami okrem Klinského rašeliniska sú Bariny, Boserpalské mláky, Krivý kút, Havrania dolina, Hanšpíle, Makoviská, Medzi bormi, Sivá Brada, Spišskoteplické slatiny, Tisovnica a Trstinné lúky. Projekt je financovaný z Nórskeho grantu a zo štátneho rozpočtu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
30.07.2022
Výsledky súťaže návrhov na riešenie obnovy rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov (ISKA) v apríli 2022 tri samostatné ideové architektonické súťaže pod súhrnným názvom Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov.
viac
14.12.2022
Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu sa po vyše 20 rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka sa uskutočnila v jarných a letných mesiacoch, slávnostne ho otvorili pri príležitosti decembrových osláv 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina.
viac
31.05.2023
Na Liptove a Orave začína jazdiť 95 nových prímestských autobusov
Cestujúcich prímestskou dopravou na Orave a Liptove bude voziť takmer stovka nových autobusov. Dopravca ich už postupne zaraďuje na regionálne linky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %