Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
03.06.2024 07:55

Na Slovensko sa dostávajú teplomilné druhy živočíchov z južnej Európy


Lienka východná. Zdroj: Atlas škodcov lesa


Na Slovensko sa dostávajú teplomilné druhy živočíchov z južnej Európy, hlavne z oblasti Stredozemného mora, vzácne až z Afriky. Stále častejšie dochádza k tomu, že niektoré z nich negatívne ovplyvňujú slovenské biotopy, záhrady, polia aj lesy.


Naopak niektoré chladnomilné živočíchy zo Slovenska ustupujú, ako napríklad vtáky murárik červenokrídly a drozd kolohrivý, či niektoré iné druhy horských lesov. Pre TASR to uviedol ekológ a zoológ Slovenskej akadémie vied Anton Krištín.         

"Niektoré zo živočíchov, ktoré u nás neboli pôvodné z tzv. teplomilných bezstavovcov sa môžu stať kalamitnými škodcami, môžu ohrozovať našu úrodu a vytláčať pôvodné druhy živočíšstva, ktoré boli aj pre nás nejakým spôsobom užitočné," povedal Krištín. Spomenul, že napríklad invázna lienka ázijská vytláča lienku sedembodkovú, ktorá chráni plodiny pred voškami a rôznymi chorobami, ktoré dokážu vošky na vinič, zeleninu, či ovocie prenášať. Invázny slizniak pyrenejský, ktorý nemá ulitu, likviduje úrodu v záhradách a na poliach a pôvodný druh slimák záhradný s ulitou zo slovenskej prírody ustupuje.         

V boji proti inváznym, nepôvodným, druhom odporúča zoológ spoločný postup krajín. "Darmo budú v Poľsku, v Maďarsku, v Česku postupovať proti inváznym druhom, keď my sa na to vykašleme, alebo opačne, darmo my budeme na Slovensku bojovať, keď ostatné krajiny sa na to vykašlú. Tu musíme ísť cestou medzinárodných dohovorov," tvrdí Krištín.         

Zároveň poukázal na to, že ľudia sa dnes dostávajú hlboko do prostredia, kde zvieratá žijú. "Staviame obrovské logistické centrá, zaberáme ornú pôdu betónovými plochami, nákupnými centrami, parkoviskami. Toto všetko samozrejme vplýva na živočíchy a na zmenu ich správania. Niektoré sa adaptujú a sú schopné dokonca dôjsť do mesta či dediny," podotkol odborník. Stratu plachosti u zvierat považuje za pomerne novodobý fenomén, keďže živočíchy nemajú svoj priestor v divočine, tak idú bližšie k človeku. Spomenul napríklad diviaky či líšky, ktoré sa pohybujú po mestách.         

K častejším stretom ľudí so živočíchmi dochádza aj v ich prirodzenom prostredí. Podľa Krištína to súvisí aj so zmenou správania človeka. "Po pandémii chodíme oveľa viac do prírody, čo je fajn, no chodíme nielen po turistických chodníkoch, ale aj mimo nich. Prepuklo nám fotografovanie divej zveri," skonštatoval.         

Ekológ tiež apeluje na ľudí, aby spomalili, zastavili sa a zamysleli sa nad kvalitou životného prostredia, v ktorom žijú.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
07.07.2020
Invázne rastliny menia charakter biotopov, ich odstraňovanie ukladá zákon
Mnohé z rastlín, ktoré boli v minulosti dovezené na Slovensko za účelom skrášlenia záhrad sú dnes zaradené do zoznamov inváznych rastlín. Ich životaschopnosť spôsobuje nielen ohrozenie druhov pôvodných, ale zároveň i zníženie ekologickej stability prostredia.
viac
09.07.2021
Nález zraneného či uhynutého chráneného živočícha treba nahlásiť
Nález zraneného či uhynutého chráneného živočícha je potrebné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, ktorá určí ďalší postup. Pohotovostné čísla záchranných zariadení sú zverejnené na jej stránke.
viac
16.11.2021
Projekt SaveGREEN sa zameria na ekokoridory pre cicavce či vodné zvieratá
Nový projekt SaveGREEN sa chce zamerať na funkčnosť ekologických koridorov nie len pre šelmy, ale aj pre menších cicavcov, vodných a na vodu viazaných živočíchov a hmyz. Taktiež plánujú mapovať výskyt týchto zvierat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %