Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
20.09.2024 10:05

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku


Snímka zdroj: Interez


Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku. Za desať dní fungovania rozoslali jej pracovníci viac ako 170 balíkov oblečenia po celom Slovensku.


Na tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informovali zástupcovia nadácie.         

Odevná banka zbiera oblečenie od darcov, triedi ho a s pomocou kuriérskej služby odosiela neúplným rodinám priamo domov po celom Slovensku. Podľa riaditeľa Nadácie pre deti Slovenska Ondreja Galla má takmer polovica týchto rodín problém pokryť svoje základné potreby.         

Doručovanie oblečenia pomôže podľa Galla rodinám, ktoré žijú mimo miest a v menších obciach a nemajú finančné prostriedky na cestovanie za pomocou. V nadácii takisto riešili tému stigmatizácie neúplných rodín. "Pre mnohé rodiny nie je jednoduché prísť si do charitatívnej výdajne po oblečenie, vyberať si ho tam, skúšať si ho tam a podobne," priblížil Gallo.         

Žiadatelia o oblečenie nahlásia prostredníctvom online formulára, o aký typ oblečenia majú záujem, a banka im zašle vopred pripravené balíky, ktoré pracovníci chystajú na pobočke v Bratislave. Tá okrem poskytovania materiálnej pomoci v súčasnosti jednorodičku aj zamestnáva. Darcovia by podľa jej slov mali prinášať oblečenie, ktoré by si ešte sami obliekli.         

"Malo by to byť čisté oblečenie, nemalo by byť deravé. Z hygienických dôvodov by to nemala byť spodná a posteľná bielizeň ani hračky," uviedla pre TASR zamestnankyňa Odevnej banky Magdaléna Polakovič.         

Organizátori už teraz uvažujú nad rozširovaním Odevnej banky. Cieľom je zvýšiť personálne kapacity pobočky v Bratislave. Podľa slov Galla by v budúcnosti chceli projekt rozšíriť aj do iných miest. "Ak bude objem oblečenia veľký, tak veľmi radi projekt otvoríme aj iným cieľovým skupinám," uviedol Gallo.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Restaurant day ponúkne dobré jedlo a pomôže aj ľuďom v núdzi
Nielen láska ide cez žalúdok, ale aj dobré skutky. Tento víkend môžete odchádzať z obeda s plným bruchom i s dobrým pocitom. V rámci celosvetového dňa Restaurant day, ktorý sa tento rok koná v sobotu 20. mája, sa spojili neziskové organizácie, aby pomohli.
viac
17.10.2017
Ružinov aj tento rok pomôže rodinám v núdzi vianočným príspevkom
Rodiny s nezaopatrenými deťmi v hmotnej alebo náhlej núdzi, ktoré majú trvalý pobyt v bratislavskom Ružinove, môžu mať aj tento rok o čosi pokojnejšie vianočné sviatky. Miestna samospráva im opäť pomôže vianočným finančným príspevkom, ktorý je od 140 do 190 eur, a to v závislosti od počtu detí.
viac
18.10.2017
Prievidzský úrad práce zriadil odevnú banku
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prievidzi zriadil vo svojich nevyužívaných priestoroch odevnú banku. Jeho zamestnankyne tam pracujú vo voľnom čase, ich pomoc je podľa nich na rozdiel od podobných zariadení adresná a realizujú ju po celom okrese.
viac
11.11.2022
Kúpou vecí na Adventnom bazáriku prispejú ľudia na obnovu odevnej banky
Oblečenie, doplnky, hračky či výbavu do domácnosti si budú môcť záujemcovia zakúpiť na Adventnom bazáriku odevnej banky, ktorý pripravilo v období od 14. novembra do 12. decembra sociálne oddelenie mestského úradu (MsÚ) v Handlovej. Prispejú tiež tak na obnovu priestorov odevnej banky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %